• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje u Karadžićevom odsustvu?

Radovan Karadžić, decidan, neće se ni u utorak pojaviti u sudnici Haškog tribunala, jer je, tvrdi, nespreman za proces. Suđenje u odsustvu?

 Suđenje u Karadžićevom odsustvu? Izvor: MONDO

"Sudije Haškog tribunala moraće da donesu odluku o imenovanju advokata za bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ako on nastavi da bojkotuje suđenje", izjavio je glavni tužilac Suda u Hagu Serž Bramerc.

On je ocijeno da je sadašnja situacija za Tužilaštvo daleko od zadovoljavajuće.

"Smatramo da je sada vrijeme da počne suđenje i da počne da se govori o ratnim zločinima koji su se dogodili na terenu", rekao je Bramerc belgijskim medijima.

U Haškom tribunalu za utorak je zakazana nova rasprava na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u BiH, tokom koje bi tužioci trebalo da iznesu uvodnu riječ.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić ni u utorak se neće pojaviti u sudnici Haškog tribunala, potvrdio je jedan od njegovih pravnih savjetnika Marko Sladojević.

Sladojević je rekao da bi "pravno samoubistvo" predstavljalo to kada bi Karadžić započeo odbranu bez odgovarajuće pripreme.

"Ukoliko bi sud odlučio da imenuje zastupnika Karadžiću, koji je odlučio da se sam brani, proces bi trajao još duže, jer bi i on prvo morao da se pripremi", izjavio je Sladojević, prenose holandski mediji.

Drugi član Karadžićevog pravnog tima za odbranu Goran Petronijević rekao je dan ranije za Srnu da Karadžić neće pristati da nespreman uđe u sudnicu Haškog tribunala.

Istovremeno, potparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da tužilaštvo može da iznese uvodne riječi i predstavi optužbe protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i u njegovom odsustvu.

Karadžić je i psihički i fizički u mogućnosti da učestvuje u suđenju, ali kako on to ne želi, proces može da počne izlaganjem tužioca, iako ni Karadžić ni njegovi pravni savjetnici nisu u sudnici, izjavila je Jelačićeva, u direktnom uključenju iz Haga, u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

Ona je kazala da, ukoliko Karadžić nastavi da opstruiše postupak, sudsko vijeće bi moglo da mu nametne branioca i dodala da do toga može da dođe i kasnije, odnosno da ne mora da se desi na suđenju koje je zakazano za utorak.

Jelačićeva je objasnila da bi Karadžić, u slučaju da mu sudsko vijeće nametne branioca, imao pravo da na tu odluku uloži žalbu, koja će odložiti suđenje do odluke Žalbenog vijeća.

Karadžić se u ponedjeljak nije pojavio u sudnici na početku procesa.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon zbog toga je prekinuo zasjedanje i saopštio da će u utorak popodne biti održano zasjedanje na kome će tužilaštvo da izloži svoju uvodnu riječ, a od Karadžića će se "zahtijevati da bude prisutan".

Karadžić je ranije najavio da neće dozvoliti da se njegov proces u Tribunalu pretvori u farsu, a 21. oktobra je u pismu sudijama ponovio da odbrana nije dobila dovoljno vremena za pripremu.

Karadžićeva ćerka Sonja Karadžić-Jovičević rekla je da porodica ne želi da komentariše događanja u sudnici Haškog tribunala.

Ročište u Haškom sudu zakazano je za 14.15 časova.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE