• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Davutoglu da bude precizniji, ili....

Izjava turskog diplomate u kojoj preferira “otomanski Balkan” dodatno “podgrijala” odnose u i onako "vreloj" BiH!

 Davutoglu da bude precizniji, ili.... Izvor: MONDO

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenila je da bi Turskoj trebalo uputiti protestnu notu zbog izjave šefa diplomatije te države Ahmeta Davutoglua o usponu "otomanskog Balkana".

Ana Trišić-Babić je istakla da izjava Davutoglua da je “uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, cilj turske spoljne politike i da je Turska odgovorna za BiH”, doprinosi komplikovanju političke situacije u BiH.

''Putem Ambasade BiH u Ankari zatražićemo pojašnjenje ove Davutogluove izjave koja zadire u unutrašnja pitanja zemlje i negira njen evropski put'', naglasila je.

Ana Trišić-Babić je dodala da je budućnost Srpske i BiH evropska i da će o tome odlučivati građani ove zemlje, a ne turska inostrana politika, prenosi "Glas Srpske".

''Republika Srpska opredijeljena je za evropski put, a ako neko hoće da bude pod turskom vlašću, to je njegov izbor'', rekla je.

Istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović rekao je da Davutogluovo obraćanje iznenađuje javnim objelodanjivanjem strateških državnih i nacionalnih interesa Turske.

''Politička reislamizacija dijela Balkana otvara pitanje odnosa Evrope prema njemu - da li će ga izvući iz tog zagrljaja ili upravo u njega gurnuti'', smatra Vujadinović.

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da je cilj turske spoljne politike uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, ističući da je Turska odgovorna za BiH.

"Napravićemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok, zajedno sa Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti. To je cilj turske spoljne politike i mi ćemo to postići", rekao je turski šef diplomatije prilikom nedavnog boravka u Sarajevu na otvaranju konferencije pod nazivom "Osmansko nasljeđe i muslimanske zajednice Balkana danas".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE