• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biljana Plavšić: Slobodna!

Bivša predsjednica RS Biljana Plavšić doputovala je u utorak oko 14 časova iz švedskog zatvora u Beograd avionom Vlade RS.

 Biljana Plavšić: Slobodna! Izvor: MONDO

Dolazak  Plavšićeve obezbijeđivala je policija, a pored članova porodice, dočekali su je brojni prijatelji i veliki broj novinarskih ekipa.

"Slobodna", izjavila je novinarima Plavšićeva na pitanje kako se osjeća, dok je nasmijana izlazila iz automobila, u pratnji premijera Srpke Milorada Dodika.

"Nakon dugo godina gospođa Plavšić je na slobodi, a to je jedino važno", rekao je Dodik.

Nekadašnja predsjednica RS Biljana Plavšić izjavila je po dolasku u svoj stan u Beogradu da ostaje u glavnom gradu Srbije, ali da jedva čeka da ode u Banjaluku. Pogledajte galeriju!

"Jedva čekam da odem u Banjaluku da vidim sve. Imam puno prijatelja tamo", rekla je Plavšićeva za RTS.

Plavšićeva, koja je puštena iz zatvora u Švedskoj pošto je odslužila dvije trećine kazne, kaže da još nije smislila na koji način će se obratiti novinarima, ali da namjerava da to učini.

"Vjerujte da sam ozbiljno razmišljala o tome, kada su mi jutros otvorili vrata zatvora. Prvo sam mislila: `Šta me čeka?` `Da li me čekate vi novinari?` Moram nešto da smislim, malo se strpite", poručila je Plavšićeva predstavnicima sedme sile.

Plavšićeva od emocija nije mogla da odgovori na pitanje kakav je osjećaj vratiti se u svoju zemlju.
Plavšićeva je do stana u Beograda stigla u pratnji premijera RS Milorada Dodika.

Za to vrijeme ispred aerodroma "Nikola Tesla" u Beograd veliki broj domaćih i stranih novinara uzaludno je čekao da se ona pojavi na nekom od aerodromskih izlaza.

Sa novinarima njen dolazak je čekao i njen saradnik Svetozar Mihajlović, kao i grupa od četiri osobe koje su se predstavile kako njeni kućni prijatelji sa Pala.

Novinari su naknadno saznali da je Biljana Plavšić izašla na sporedni izlaz, tako da niko nije zabilježio njen dolazak na aerodrom.

"Plavšić je u jutarnjim časovima prevezena na međunarodni aerodrom Arland. Njen pritvor u Švedskoj je okončan kad je ušla u avion i napustila Švedsku", rekao je šef švedske službe za zatvorske i uslovne kazne Lars Nilen.

Biljana Plavšić je, prema navodima švedskih medija (lista Dagens Niheter), dovezena u pratnji policijskih vozila na aerodromsku pistu i ukrcala se u avion "cesna", vlade RS.

Plavšićeva je odslužila dvije trećine 11-ogodišnje kazne na koliko je osuđena pred Haškim tribunalom za zločine nad nesrbima tokom rata u BiH

Švedska vlada donijela takvu odluku  prošlog četvrtka nakon što je Haški tribunal sredinom septembra odobrio prijevremeno puštanje na slobodu bivše predsjednice RS.

U obrazloženju odluke, predsjednik Tribunala Patrik Robinson je naznačio da je Biljana Plavšić "kako izgleda, pružila dokaze značajne rehabilitacije" tokom boravka u zatvoru, a uzeto je u obzir i to što je priznanjem krivice za progon Muslimana i Hrvata u BiH još 2002. godine "prihvatila odgovornost u ranoj fazi postupka".

Rodbina Plavšićeve još jednom je potvrdila da bivša predsjednica Republike Srpske ima državljanstvo Republike Srbije i da će živjeti u svom stanu na Vračaru.

Biljana Plavšić, nakon puštanja iz zatvora, najveći dio vremena provodiće u Beogradu, ali će, nakon što se odmori, posjetiti i Republiku Srpsku, izjavio je Svetozar Mihajlović, predsjednik Odbora za oslobađanje Plavšićeve.

"Biljanu Plavšić trebalo bi sada pustiti na miru da sa svojom porodicom provede nekoliko dana", rekao je Mihajlović mnogobrojnim stranim i domaćim novinarima, okupljenim ispred zgrade Aarodroma u Beogradu.

Naveo je da su Biljani Plavšić u zatvoru najviše nedostajali šetnja i posjeta crkvi, s obzirom da je veliki vjernik.

"Poslije odmora i adaptacije ona će doći u RS, Banjaluku, Bijeljinu i druge gradove”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da je Plavšićeva obećala da će učestvovati na promociji knjige "Biljana Plavšić, heroj, mučenik", koju je napisao prota Vlada Rafailović, sveštenik koji je redovno obilazio u zatvoru.

"Promocija knjige biće u RS gdje je obećala da će učestvovati u promociji i gdje će podijeliti sreću što je konačno doživjela da bude slobodan građanin Srbije i RS", rekao je Mihajlović.

Bivša predsjednica RS priznala je u oktobru 2002. krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 opština u BiH 1992. Tribunal je Biljanu Plavšić u februaru 2003. osudio na 11 godina zatvora.

Biljana Plavšić se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001.

Plavšićeva je jedina žena kojoj je suđeno u Haškom tribunalu, a u odluci o njenom oslobađanju se navodi da je izrazila kajanje zbog žrtava, uz nadu da će to pružiti utjehu njihovim porodicama.

Biljana Plavšić rođena je 1930. godine u Tuzli, odrasla je u Sarajevu, diplomirala biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala botaniku, a specijalističke studije završila je u Americi.

Do rata je bila profesor i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE