• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Karadžić kontroliše suđenje"

Britanski i američki dnevnici osudili stav Karadžića da bojkotuje proces i naveli da bivši predsjednik RS suđenje izvrgava ruglu.

 "Karadžić kontroliše suđenje"  Izvor: MONDO

"Suđenje mora da se nastavi. Poslije toliko godina patnje, rođaci hiljada ljudi koji su ubijeni zaslužuju šansu za pravdom", navodi list Njujork tajms u svom komentaru.

Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, nije se u ponedeljak pojavio na početku suđenja pred Haškim tribunalom iz protesta što mu, kako tvrdi, sud nije dao dovoljlno vremena da se pripremi.

Predsjedavajući sudija O Gon Kvon zakazao je za utorak novu raspravu na kojoj će tužioci dati uvodnu riječ. Karadžićev pravni savjetnik rekao je da se on neće pojaviti u sudnici.

Njujork tajms podsjeća da je trebalo 13 godina velikih međunarodnih pritisaka da srpske vlasti uhapse Karadžića koji se skrivao u Beogradu kao iscjelitelj.

List ističe da Karadžic koristi taktiku bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića i izgleda odlučan da odugovlači stvari i dodaje da, iako sud mora Karadižću da obezbijedi odgovarajuća prava "ne može da mu dozvoli da kontroliše suđenje".

Britanski dnevnik Fajnašel tajms piše da je prvo ročište, umjesto da bude početak velikog suđenja, preraslo u veliku frustraciju jer su se sudije suočile sa praznom stolicom.

List Gardijan piše o velikom nezadovoljstvu žena iz Srebrenice, udovica i majki ubijenih Muslimana, koje su autobusom došle u Hag da bi prisustvovale početku suđenja.

List Tajms optužuje Karadžića za ismijavanje pravde i ocjenjuje da sudije Tribunala ne bi smjele da mu odobre dodatno vrijeme da pripremi odbranu.

Za to je već imao godinu dana, zapravo je imao i 13 godina prije hapšenja dok je kao bio-energetičar liječio naivne klijente, piše Tajms i poziva Tribunal da brzo odluči kako će dalje.

List kaže da postoje dvije mogućnosti - ili da Karadžić silom bude izveden iz svoje zatvorske ćelije i odveden u sudnicu, ili da mu bude nametnut advokat.

Tajms kaže da bi bilo bolje da mu se nametne advokat ali ako je Karadžić odlučan da i dalje ometa suđenje i njegovo prisilno odvođenje u sudnicu bi bila "primjerena primjena sudske procedure" i ističe da žrtve masakra u Srebrenici nisu imale mogućnost da se okrenu i odu.

"To se ne smije dozvoliti ni čovjeku koji je optužen za najveći masakr nad civilima u Evropi od Drugog svjetskog rata", kaže Tajms.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE