• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fila: Plavšićevu niko ne može da vrati u zatvor

Advokat Toma Fila izjavio je da je pravna pozicija nekadašnje predsjednice RS Biljane Plavšić ista kao da je izdržala cijelu kaznu.

 Fila: Plavšićevu niko ne može da vrati u zatvor Izvor: MONDO

“Biljanu Plavšić više niko ne može da vrati u zatvor”, rekao je Fila.

Shodno pravilima Haškog tribunala, uslovni otpust poslije izdržane dvije trećine kazne dozvoljava se haškim osuđenicima gotovo bez izuzetka, mada nije automatsko pravilo, rekao je Fila Tanjugu.

Advokat Fila, koji je učestvovao u više procesa pred Haškim tribunalom na strani odbrane, rekao je da je u vrijeme dok je predsjednik Trbunala bio američki sudija Teodor Meron uslovni otpust bio pravilo bez izuzetka.

"Međutim, sada dolazi do sukoba između Tribunala i lokalnog pravosuđa koje im pruža otpor i koje traži da ako neko izdržava kaznu kod njih treba da se podvede pod njihove zakone, tako da je tu bio problem između Švedske i Tribunala i Italije i Tribunala u nekim slučajevima", objasnio je Fila.

On je ukazao da uslovni otpust, prema pravilima Tribunala, nije beneficija, već pravo koje pripada svakom osuđenom pred tim sudom, koji poslije dvije trećine izdržane kazne može da izađe, zahvaljajući svom ponašanju u zatvoru.

"Plavšićeva je izdržala kaznu. Njena pravna pozicija je ista kao da je izdržala cijelu kaznu. Niko ne može da je vrati nazad", naveo je Fila i podsjetio da je bivša predsjednica RS izdržala gotovo osam godina od 11 na koliko je osuđena.

(Tanjug/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE