• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilt liderima BiH: Dogovorite se!

Glavna poruka bosanskohercegovačkim liderima je - sjedite, razgovarajte, dogovorite se, izjavio Karl Bilt.

 Bilt liderima BiH: Dogovorite se! Izvor: MONDO

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt izjavio je da se trud i napor EU u BiH nastavlja, ali da se ništa ne može postići bez puno većeg angažovanja domaćih političkih lidera.

"Naša glavna poruka bosanskohercegovačkim liderima je - sjedite, razgovarajte, dogovorite se", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara inostranih poslova EU.

Govoreći o budućnosti razgovora o reformama institucija u BiH, on je naglasio da je odgovornost na domaćim političkim liderima, javio je dopisnik Srne.

"Razgovori se nastavljaju. Imamo veliku podršku za te razgovore, ali ništa ne možemo postići bez mnogo ozbiljnijeg političkog angažovanja lidera u BiH, nego što je to bio slučaj do sada. Bez njih, mi ne možemo ništa. Oni moraju mnogo ozbiljnije nego do sada da shvate situaciju i da reaguju. Vidjeli smo kako je bilo oko viza. Upozoravali smo i upozoravali, ali oni nas nisu čuli. Nadajmo se da će sada sa vizama biti u redu, ali ostaju druge teme i vidjećemo kako će u vezi s tim postupati domaći političari", rekao je Bilt.

Odgovarajući na pitanje kako će se narodi u BiH dogovoriti oko budućnosti, ako se ne mogu složiti ni oko prošlosti, kao što je pitanje uloge Radovana Karadžića, on je rekao da je to "zaista vrlo teško pitanje, ali nije samo specijalnost BiH".

"Upravo sada u Evropskoj uniji rješavamo jedno ključno pitanje, koje se tiče Drugog svjetskog rata, a koje i dan danas odjekuje", rekao je Karl Bilt, aludirajući na "Benešove dekrete".

Češki predsjednik Vaclav Klaus traži novu potvrdu EU oko "Benešovih dekreta", kojima se zabranjuje povratak potomcima sudetskih Nijemaca protjeranih 1945. godine i potvrđuje konfiskacija njemačke lične imovine i nekretnina. U zamjenu za tu potvrdu, Klaus će dati potpis na Lisabonski ugovor, koji čekaju sve ostale članice.

"To je pitanje koje upravo sada podstiče velike debate u EU. Što se tiče zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, mi im pomažemo haškim procesima da tu prošlost riješe. Kako god se sada posmatrali haški procesi, sigurni smo da će oni na duže staze imati veliku korist", naveo je Bilt.

Prema njegovim riječima, u prirodi EU je da ide naprijed, bez obzira na prošlost, a zadatak političara je da grade budućnost, a ne da se bore u bitkama iz prošlosti.

"Nisu jedino u BiH morali prevladati taj problem, nego i u mnogim drugim zemljama. Čak i u Skandinaviji neki još pamte bitke Finaca i Šveđana od prije više od 500 godina. Evropska unija mora ići naprijed", rekao je Bilt na konferenciji za novinare Savjeta ministara spoljnih poslova EU.

Prethodne večeri, švedski ministar informisao je svojih 26 kolega o toku i stanju butmirskih razgovora.

Nakon konferencije, Bilt je, neformalno, odgovarajući na pitanje nekolicine novinara da li je razočaran onim što se dogodilo u u Butmiru, rekao da je bosanskohercegovačkim liderima "razočaran već 15 godina".

Diplomata blizak visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijeru Solani rekao je Srni da je glavni ton svih primjedbi i diskusija ministara nakon sinoćnjeg Biltovog obraćanja bio da je evropska budućnost BiH sada u rukama njenih lidera.

"Na njima je jedinstvena i nepobitna odgovornost da li će se krenuti naprijed ili će BiH i dalje tapkati na mjestu", rekao je ovaj diplomata.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE