• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žbogar: Ustavne promjene do polovine novembra

Od BiH se očekuju ustavna rješenja do polovine novembra, izjavio slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar.

 Žbogar: Ustavne promjene do polovine novembra Izvor: MONDO

Od rukovodstva BiH se očekuje da će neka rješenja za ustavne promjene pronaći do zasjedanja Savjeta za implementaciju mira (PIC) koje je zakazano za 18. novembar u Sarajevu, rekao je u utorak slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar.

Žbogar je učestvujući na zasjedanju ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu, rekao da su ustavne promjene važne kako bi "BiH uhvatila voz na putu u EU na kojem očito zastaje za drugim državama u regionu".

BiH je bila tema u ponedjeljak naveče na večeri ministara spoljnih poslova EU na kojoj je šef švedske diplomatije Karl Bilt podnio izvještaj o dva kruga razgovora na Butmiru o očekivanim ustavnim promjenama, a time i o ispunjenju posljednjeg uslova za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

Važno je se proces nastavi, rekao je Žbogar i dodao da se od BiH očekuju neka rješenja do 18. novembra kada bi trebalo da PIC odlučuje o zatvaranju kancelarije visokog predstavnika, javlja agencija STA.

Žbogar je rekao da je još prerano govoriti o tome koja su to rješenja, dodavši: "To prepuštamo vođama u BiH".

Prema njegovim riječima, to je važno kako bi BiH nastavila put u Evropsku uniju na kojem sada očito zaostaje za drugim državama u regionu koje su dobile novi elan.

Hrvatska pregovara sa EU, Makedonija sa novom vladom daje nade za dogovor sa Grčkom oko imena, za Srbiju svi žele da što prije počne sprovođenje trgovinskog dijela sporazuma sa EU, a Crna Gora i Albanija su podnijele molbu za članstvo, rekao je još slovenački ministar.

On je još dodao da je "osjećaj" da BiH mora sljedećih par mjeseci uhvatiti voz, a za to su potrebne ustavne promjene u čemu joj pomažu EU i SAD, a savjetovanja su u toku i sa Rusijom i Turskom, koje su jednako članice PIC-a.

Na večeri je govorio i šef švedske diplomatije Karl Bilt, koji je na pitanje šta će nakon neuspješnih razgovora u pogledu BiH uraditi EU odgovorio: "Ništa nećemo uraditi. Nadam se da će tamo nešto napraviti, jer je riječ o njihovoj državi".

"Ako vođe BiH sjednu za sto i dogovore se o tome na koji način da BiH dostigne druge države u regionu na putu u EU to ćemo pozdraviti. Ali, to je u rukama vođa BiH", rekao je Bilt.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE