• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stuparu ukinuta presuda za genocid

Sud BiH ukinuo je prvostepenu presudu Milošu Stuparu, kojom je osuđen na kaznu zatvora od 40 godina zbog genocida u Srebrenici 1995.

 Stuparu ukinuta presuda za genocid Izvor: MONDO

Stuparu je određen pretres pred ovim vijećem. Ukidanjem prvostepene presude uvažena je žalba branilaca Stupara, u kojoj se navodi da je prvostepeni sud povrijedio Zakon o krivičnom postupku BiH.

U saopštenju iz Suda BiH se navodi da su djelimično uvažene žalbe branilaca drugih optuženih u ovom predmetu, čime je prvostepena presuda preinačena.

Drugostepenom presudom Milenko Trifunović osuđen je na kaznu zatvora od 33 godine, Branko Džinić i Aleksandar Radovanović na po 32 godine, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan na po 28 godina zatvora.

Apelaciono vijeće je odbilo kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo prvostepenu presudu za optuženog Milovana Matića. Presudom Suda BiH od 29. jula prošle godine, Miloš Stupar osuđen je na zatvorsku kaznu od 40 godina, Milenko Trifunović na 42 godine, Brano Džinić na 42 godine, Aleksandar Radovanović na 42 godine, Slobodan Jakovljević na 40 godina i Branislav Medan, na 40 godina.

Ovom presudom, Milovan Matić, Velibor Maksimović i Dragiša Živanović oslobođeni su optužbi da su počinili krivično djelo genocida.

U vrijeme na koje se odnosi optužnica, Stupar je bio komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Trifunović komandir Trećeg voda "Skelani" u sastavu Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Džinić specijalac tog odreda, Matić pripadnik Vojske Republike Srpske, a ostali optuženi specijalaci Trećeg voda "Skelani". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE