• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšićev potez nepromišljen

Komšićevo otkazivanje posjete Švedskoj može da izazove negativne posljedice na buduće odnose BiH i Švedske, smatra Filip Turčinović.

 Komšićev potez nepromišljen Izvor: MONDO

Profesor međunarodnog javnog prava Filip Turčinović kaže da otkazivanje posjete Stokholmu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, zbog puštanja na slobodu Biljane Plavšić, može da izazove negativne posljedice na buduće odnose BiH i Švedske.

"Sasvim je moguće da će ovaj potez imati negativne implikacije na buduće odnose Švedske i BiH, jer će švedske vlasti i diplomate sada sa oprezom ulaziti u sve vrste bilateralnih odnosa s BiH. Zemlja koja je spremna na neočekivane poteze, kakav je ovaj, izaziva pojačanu pažnju i oprez u budućim bilateralnim odnosima", naglasio je Turčinović.

On je istakao da je Komšićev potez bio nepromišljen, zato što odnosi između dvije države treba da budu iznad svakog pojedinačnog interesa.

"Zbog ovoga, BiH bi mogla da ima i dodatne negativne efekte, s obzirom da Švedska ima važnu ulogu u EU", smatra Turčinović.

Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da je bespredmetno komentarisati otkazivanje posjete Stokholmu Željka Komšića, zbog puštanja na slobodu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Biljane Plavšić, s obzirom da je nju oslobodio Haški tirbunal, a Švedska je samo provela tu odluku.

"Bespredmetno je komentarisati Komšićevu izjavu, s obzirom da je Plavšićevu oslobodio Haški tribunal, koji je uspostavio Savjet bezbjednosti UN. To je međunarodna organizacija, a Švedska je kao članica UN samo provela odluku Haškog tribunala", naglasila je Trišić-Babić za "Fokus".

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Živko Radišić ocijenio je da je Komšićev potez izvan svih razumnih, ljudskih i diplomatskih odnosa i upitao zašto se predsjedavajući Predsjedništva nije pobunio što se oslobađaju zločinci, već sada, u slučaju Plavšićeve, kada je Švedska postupila u skladu sa svojim pozitivnim pravnim propisima. Demokratski narodni savez smatra da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otkazivanjem posjete Švedskoj zbog odluke te zemlje da na slobodu pusti nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Biljanu Plavšić jasno pokazao da ni na koji način ne reprezentuje sve građane BiH i da na adekvatan način ne zastupa stavove svih relevantnih političkih subjekata u BiH.

DNS smatra da je Komšićevo reagovanje krajnje neprimjereno i da se on, osim što je narušio snažne diplomateske veze između BiH i Švedske, ovim potezom svrstao na stranu onih koji su svojim ekstremističkim djelovanjem davne 1971. godine - ubistvom tadašnjeg ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića u Štokholmu, ozbiljno narušili diplomatske odnose dvije zemlje.

 Ova stranka smatra da je nepohodno uputiti notu izvinjenja Vladi Švedske i njenom šefu diplomatije Karlu Biltu koji se lično angažovao na oslobađanju Plavšićeve, navodi se u saopštenju DNS-a.

 Stav DNS-a je i da na funkciji predstavnika svih žitelja BiH ne mogu biti kadrovi koji nisu spremni da uvaže volju svih konstitutivnih naroda i da izraze stav svih njenih građana, a pogotovo ne oni koji narušavaju dobre i čvrste veze sa zemljama EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otkazao je posjetu Švedskoj, jer je ova država u utorak pustila na slobodu Plavšićevu.

"Posjeta je otkazana, jer je švedska Vlada to htjela da učini, a da nije prisiljena na takav čin", saopšteno je iz Komšićevog kabineta.                          

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE