• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija podržava Dejtonski sporazum

Rusija podržava Dejtonski sporazum i dogovore domaćih političkih faktora u BiH.

 Rusija podržava Dejtonski sporazum Izvor: MONDO

Ovo je istaknuto na sastanku u Moskvi predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igora Radojičića i potpredsjednika Savjeta Federacije Rusije Aleksandra Porfirjeviča Toršina.

Oni su zajednički ocijenili da je BiH sve više subjekt međunarodnih odnosa i da je dalje neodrživa situacija međunarodnog prisustva u BiH na bazi poglavlja sedam Povelje UN, jer BiH i kao članica Savjeta bezbjednosti ne predstavlja prijetnju svjetskom miru i stabilnosti.

Ruski zvaničnici naročito su istakli potrebu za uspostavljanjem novog evropskog sistema bezbjednosti, te čestitali BiH na izboru u članstvo Savjeta bezbjednosti UN, saopšteno je iz Radojičićevog kabineta.

Predsjednik Narodne skupštine RS izrazio je nadu da će izazov učešća u Savjetu bezbjednosti biti uspješno obavljan na osnovama spoljne politike koja odgovara stavovima svih građana BiH.

U prijateljskom razgovoru sa ruskim zvaničnicima, konstatovano je da saradnja Narodne skupštine RS i Savjeta Federacije već ima stalan karakter i da su obje strane zainteresovane za nastavak i proširenje saradnje.

U narednom periodu biće razrađeni kontakti parlamenata i na nivou radnih tijela u oblastima ekonomije, obrazovanja, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i između RS i više regiona Ruske Federacije.

Na sastanku je navedeno da postoje velike mogućnosti saradnje u nizu privrednih oblasti, da treba podstaći razgovore u oblasti energetike, razvoja gasovoda i investicija u elektroenergetski sektor, a bilo je riječi i o stipendijama za studente iz RS na ruskim univerzitetima.

U razgovorima u ruskom parlamentu učestvovali su i predsjednik Spoljnopolitičkog odbora ruskog parlamenta Jegor Lihačov i predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju parlamenta RS Perica Rajčević.

Predsjednik parlamenta RS posjetio je i Patrijaršiju Ruske pravoslavne crkve, gdje je predstavniku Spoljnopolitičkog odjeljenja ove crkve prenio čestitke za novog patrijarha moskovskog i cijele Rusije gospodina Kirila od rukovodstva i naroda RS.

Tokom sastanka u Patrijaršiji razmijenjena su mišljenja o položaju pravoslavnih crkava i ostalih vjerskih zajednica i o aktuelnim događajima u RS, BiH, Balkanu i Evropi.

Iz Spoljnopolitičkog odjeljenja Ruske pravoslavne crkve preneseni su pozdravi patrijarha Kirila narodu RS, sa željom za dalji razvoj u miru i toleranciji.

Predsjednik Narodne skupštine RS pozvao je predstavnike Ruske pravoslavne crkve da posjete Srpsku, ističe se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE