• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckova "(ne)moguća" misija

Šef OHR-a pregovara sa liderima bošnjačkih stranaka, u namjeri da ih privoli da se odazovu na sastanak lidera u Banjaluci.

  Inckova "(ne)moguća" misija Izvor: MONDO

Valentin Incko tako će u naredna dva dana pokušati da ubijedi lidere najjačih bošnjačkih i dijela hrvatskih stranaka da se odazovu pozivu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika na sastanak koji bi trebalo da se održi 30. oktobra u Banjaluci, saznaje "Press RS".

Isti list sazano je u HDZ-u BiH, da će Dragan Čović učestvovati na sastanku u Banjaluci, ali da postoji i realna mogućnost da za sobom povuče i lidere još nekih hrvatskih partija.

"U toku su konsultacije stranaka sa hrvatskim predznakom, koje su potpisale Kreševsku deklaraciju, i postoji velika mogućnost da se, uz Čovića, na sastanku u Banjaluci pojave i Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, kao i lider Stranke za boljitak Jerko Ivanković-Lijanović. U tom slučaju, i oni bi bili konsultovani prilikom izrade zajedničke srpsko-hrvatske platforme", kaže uzvor lista.

Oli Ren, Havijer Solana i Karl Bilt jasno su stavili do znanja na posljenjem (nesuspjelom) sastanku u BUtmiru da žele rješenje za BiH koje bi lideri sami, uz kompromis postigli.

S tim u vezi i ova Inckova inicijativa.

Međutim, bez obzira na podršku nekih krugova iz RS i Federacije BiH, "Inckova misija" zavisiće od volje bošnjačkih i hrvatskih lidera, ali i snage pregovarača EU da ubijede svoje američke partnere da je dogovor domaćih političkih predstavnika najbolje rješenje za BiH.

"Zavisiće, takođe, i od spremnosti samog Incka da u OHR-u zavede red i primiri svog zamenika Rafija Gregorijana", analizira za "Press" neimenovani diplomata iz Sarajeva.

A da li je moguće ubijediti lidere bošnjačkih stranaka Sulejmana Tihića, Harisa Silajdžića i Zlatka Lagumdžiju, kao i predsjednika HDZ-a 1990 Božu Ljubića da dođu u Banjaluku, koji su jasno stavili do znanja da bez stranaca ne žele da pregovaraju, nije izvjesno.

Ipak, isti izvor navodi za "Press" da će banjalučki sastanak sigurno da bude održan , bez obzira koliko će učesnika imati , ko će doći, a ko ne.

Time bi mogao da bude napravljen značajan iskorak u odnosu na druge lidere, te pokazana dobra volja za prevazilaženje krize, kaže isti izvor.

Još navodi da da bi platforma trebalo da sadrži četiri ili pet tačaka, od kojih će neke, sasvim sigurno, biti ustavne promjene, liberalizacija viznog režima, budućnost OHR-a, kao i sudbina stranih sudija i tužilaca u pravosuđu BiH.

Isti sagovornik kaže da još nisu utvrđeni detalji te platforme, a naročito dio vezan za ustavne promene.
U međuvremenu, federalni portali objavili su tvrdnje od izvora bliskih HDZ-u BiH da će na banjalučkom sastanku Dodik i Čović predložiti novi koncept unutrašnje organizacije BiH.

SDS: Dodik da otkaže sastanak

Milorad Dodik bi  trebalo da otkaže sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka na nivou BiH, smatra predsjedništvo SDS-a.

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) očekuje da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik otkaže sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka na nivou BiH pošto su sve bošnjačke stranke odbile njegovu inicijativu, pa ona ne može dovesti do napretka u odnosima u BiH.

SDS upozorava da raspravu o najvažnijim pitanjima treba voditi isključivo u institucijama sistema, a ne na neformalnim sastancima političkih predstavnika, te da su stavove Narodne skupštine Republike Srpske dužni da provode izabrani predstavnici RS u zajedničkim organima BiH.

Kako je jedna od predloženih tačaka dnevnog reda sastanka "Aktivnosti na daljem putu BiH u NATO savez", SDS podsjeća SNSD da je na zajedničkom sastanku rukovodstava ove dvije partije postignut dogovor o raspisivanju referenduma građana RS o ulasku u NATO.

"SDS očekuje da se ovaj dogovor ispoštuje, te da SNSD, ukoliko od njega odustaje, javno objasni razloge za odustajanje", saopštilo je u srijedu Predsjedništvo SDS-a.

Lideri sedam političkih partija i najviši zvaničnici Evropske unije i SAD u proteklih dvadeset dana dva puta su se sastali u bazi NATO u Sarajevu.

Na sastancima je ponuđen paket promjena koji su pripremili SAD i EU, ali je većina lidera domaćih partija odbacila te prijedloge.

Poslije kraha pregovora, lider SNSD-a Milorad Dodik uputio je poziv najjačim strankama u BiH da razgovaraju u Banjaluci bez prisustva stranaca.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE