• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH može da funkcioniše!

Premijer RS Milorad Dodik smatra da Bosna i Hercegovina može da funkcioniše i da novim sastankom želi da uspostavi određene komunikacije.

 Dodik: BiH može da funkcioniše! Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da je pozvao lidere političkih stranaka iz BiH na sastanak i da, ukoliko ta prilika bude propuštena, treba tražiti novu, ali da to ne govori o uspjehu ili neuspjehu njegove inicijative nego da to govori o BiH.

"Ja ću ponovo pokušati da uspostavim određene komunikacije. Na kraju, BiH može da funkcioniše", rekao je Dodik i dodao da domaći lideri neće da dođu na sastanak zato što nema stranaca, a oni se osjećaju sigurno samo kad su tu stranci.

Dodik je istakao da su u BiH prisutna dva suprotna pristupa, od kojih je jedan, koji i on zastupa, da se sve mora završiti dijalogom domaćih lidera i političkih struktura u pokušaju da se nađe modalitet i način da se živi, i drugi bošnjačkih političara, kao što je lider SDA Sulejman Tihić, koji smatraju da se sve mora završiti tako što će stranci - Amerikanci i Evropljani, nametnuti rješenje.

On je poručio da će biti na svakom sastanku koji se zakaže i da će razgovarati.

Dodik je za Radio B92 rekao da je Evropska komisija veoma jasno rekla da zemlja pod protektoratom, kao što je BiH, ne može da aplicira za kandidatski status. On je naglasio da su za viznu liberalizaciju potrebna određena imenovanja u Savjetu ministara i rješenje pitanja državne imovine, kako bi se zatvorio OHR koji predstavlja kočnicu za aplikaciju BiH za kandidatski status.
On smatra da sastanak kakav je bio na Butmiru više nema nikakvog smisla, jer je bio u svemu potpuno promašen, istakavši da mu je u sazivanju tog sastanka smetala vojna baza, jer u BiH odavno nema tenkova, a tamo se vide tenkovi.

 "Mi ne vidimo da je potrebno da gradimo BiH kao neki drugi, recimo kao što (švedski ministar inostranih poslova) Karl Bilt vidi da ona bude centralizovana. Mi nismo protiv BiH kao međunarodno priznate zemlje, ali smo za to da budemo faktor uređenja BiH", rekao je Dodik i naglasio da su predstavnici iz RS jasno rekli šta su razlozi za neprihvatanje prijedloga na tom sastanku.

 Odgovarajući na pitanje šta će raditi ako do novembra ne bude dogovora u BiH, Dodik je rekao da će jačati RS njenim političkim jedinstvom, njen institucionalni, privredni i svaki drugi kapacitet.

 "Mi u RS nismo izmislili priču o duhu Dejtona i promovisali je kao otvoreno bojno polje u BiH, kao što je (nekadašnji visoki predstavnik u BiH) Pedi Ešdaun pričao da nije došao da provodi Dejton, nego da provodi duh Dejtona. A, kada pustite duh u BiH, onda to izgleda ovako kao što se vidi ovih dana", rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS smatra da Srbija, koja je u proteklom vremenu namjerno potisnuta iz uloge garanta i potpisnika Dejtona, treba konačno da se vrati i preuzme odgovornost za ono što je potpisala.

"Srbija je trebalo da bude uključena i u tu famoznu priču oko Butmira. Zašto ne? Jer je ondje ponuđena gotovo čitava revizija Dejtona. Srbiju su namjerno potisnuli neki stranci u želji da joj ne daju nikakav značaj. Mi poštujemo svaki dogovor naroda u okviru BiH i dva entiteta, jer je bazičan i kapitalan za nas", rekao je premijer RS.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE