• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckova (ne)moguća misija

Šef OHR-a pregovara sa liderima bošnjačkih stranaka u namjeri da ih privoli da se odazovu na sastanak koji saziva Dodik u Banjaluci.

 Inckova (ne)moguća misija Izvor: MONDO

Valentin Incko tako će u naredna dva dana pokušati da ubijedi lidere najjačih bošnjačkih i dijela hrvatskih stranaka da se odazovu pozivu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika na sastanak koji bi trebalo da se održi 30. oktobra u Banjaluci, saznaje "Press RS".

Isti list sazano je u HDZ-u BiH, da će Dragan Čović učestvovati na sastanku u Banjaluci, ali da postoji i realna mogućnost da za sobom povuče i lidere još nekih hrvatskih partija.

"U toku su konsultacije stranaka sa hrvatskim predznakom, koje su potpisale Kreševsku deklaraciju, i postoji velika mogućnost da se, uz Čovića, na sastanku u Banjaluci pojave i Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, kao i lider Stranke za boljitak Jerko Ivanković-Lijanović. U tom slučaju, i oni bi bili konsultovani prilikom izrade zajedničke srpsko-hrvatske platforme", kaže izvor lista.

Oli Ren, Havijer Solana i Karl Bilt jasno su stavili do znanja na poslednjem (nesuspjelom) sastanku u Butmiru da žele rješenje za BiH koje bi lideri sami, uz kompromis postigli. S tim u vezi i ova Inckova inicijativa.

Međutim, bez obzira na podršku nekih krugova iz RS i Federacije BiH, "Inckova misija" zavisiće od volje bošnjačkih i hrvatskih lidera, ali i snage pregovarača EU da ubijede svoje američke partnere da je dogovor domaćih političkih predstavnika najbolje rješenje za BiH.

"Zavisiće, takođe, i od spremnosti samog Incka da u OHR-u zavede red i primiri svog zamjenika Rafija Gregorijana", analizira za "Press" neimenovani diplomata iz Sarajeva.
Zašto federalni političari neće u Banjaluku?

Većina političkih partija iz Federacije BiH odbila je učešće na sastanku u Banjaluci, koji je za 30. oktobar zakazao lider SNSD-a Milorad Dodik, zbog toga što u razgovorima ne učestvuju predstavnici međunarodne zajednice.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je za Radio "Slobodna Evropa" da od tog sastanka nema koristi, jer je Dodikov cilj da obustavi butmirski proces i isključi međunarodnu zajednicu iz tog sporazuma, a ne da se postigne dogovor. Tihić smatra da Dodik samo želi da kupuje vrijeme.
U Stranci za BiH kažu da su opredijeljeni za nastavak butmirskog procesa i da ne vide potrebu za paralelne razgovore, iako smatraju da treba razgovarati.

"Ono što je indikativno je da Dodik ne želi razgovarati u prisustvu stranih zvaničnika. Pitanje BiH je, ne samo domaće već i međunarodno pitanje, tako da je učešće međunarodne zajednice tu neophodno", ističe Damir Arnaut, pravni savjetnik lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića.
Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar navodi da ova stranka preferira učešće međunarodnih predstavnika o otvorenim pitanjima u BiH i da, ako predstavnici stranke ne odu na jedan sastanak, to ne znači da je HDZ 1990 protiv toga.

“Sada je samo pitanje koliko su sastanci dobro pripremljeni, koji je njihov cilj i što je na dnevnom redu", naveo je Vegar. Socijaldemokratska partija BiH spremna je da učestvuju u razgovorima koje iniciraju predstavnici EU ili američke administracije i kategorično odbijaju učešće na sastancima koje će organizovati stranke vladajuće koalicije.

"Smatramo da nema nikakve potrebe da mi zajedno sa njima dogovaramo i razgovaramo nešto što je isključivo njihov posao", rekao je portparol stranke Damir Mašić. Milorad Dodik bi  trebalo da otkaže sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka na nivou BiH, smatra predsjedništvo SDS-a.

SDS očekuje da Dodik otkaže sastanak!

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) očekuje da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik otkaže sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka na nivou BiH pošto su sve bošnjačke stranke odbile njegovu inicijativu, pa ona ne može dovesti do napretka u odnosima u BiH.

SDS upozorava da raspravu o najvažnijim pitanjima treba voditi isključivo u institucijama sistema, a ne na neformalnim sastancima političkih predstavnika, te da su stavove Narodne skupštine Republike Srpske dužni da provode izabrani predstavnici RS u zajedničkim organima BiH.

Kako je jedna od predloženih tačaka dnevnog reda sastanka "Aktivnosti na daljem putu BiH u NATO savez", SDS podsjeća SNSD da je na zajedničkom sastanku rukovodstava ove dvije partije postignut dogovor o raspisivanju referenduma građana RS o ulasku u NATO.

"SDS očekuje da se ovaj dogovor ispoštuje, te da SNSD, ukoliko od njega odustaje, javno objasni razloge za odustajanje", saopštilo je u srijedu Predsjedništvo SDS-a.

Lideri sedam političkih partija i najviši zvaničnici Evropske unije i SAD u proteklih dvadeset dana dva puta su se sastali u bazi NATO u Sarajevu. Na sastancima je ponuđen paket promjena koji su pripremili SAD i EU, ali je većina lidera domaćih partija odbacila te prijedloge.

Poslije kraha pregovora, lider SNSD-a Milorad Dodik uputio je poziv najjačim strankama u BiH da razgovaraju u Banjaluci bez prisustva stranaca.    Predstavnici EU i SAD, poslije završenih razgovora u Butmiru prošle sedmice, dali su rok liderima u BiH da postignu dogovor do sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, koja je zakazana za 18. novembar.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE