• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovljeno suđenje Šefiku Aliću?

Vijeće Suda uvažilo je žalbu Tužilaštva i ukinulo prvostepenu presudu nekadašnjem pomoćniku komandanta bataljona "Hamza" Šefiku Aliću.

 Ponovljeno suđenje Šefiku Aliću? Izvor: MONDO

On je oslobođen optužbi za ratne zločine, te odredilo održavanje pretresa u ovom predmetu. Prvostepenom presudom Suda BiH od 11. aprila 2008. godine Alić je oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području BiH i Hrvatske.

Apelaciono vijeće nalazi da je žalba Tužilaštva BiH utemeljena i da je prvostepeno vijeće pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje, te da pobijana presuda sadrži pogrešne zaključke o odlučnim činjenicama, što je rezultovalo i pogrešnom primjenom materijalnog prava od strane prvostepenog vijeća.

 Prema mišljenju Apelacionog vijeća, "prvostepeno vijeće je propustilo savjesno ocijeniti sve izvedene dokaze, te obrazložiti iz kojih razloga pojedinim od njih poklanja vjeru, što sve stvara sumnju u ispravnost utvrđenog činjeničnog stanja, a prvostepenu presudu čini manjkavom".

U saopštenju iz Suda BiH navodi se da će se u ponovnom postupku otkloniti navedeni nedostaci, po potrebi izvesti već izvedeni dokazi, te uz ocjenu i ostalih žalbenih navoda, evenutualno izvesti i novi dokazi, te će se tako utvrđeno činjenično stanje podvesti pod adekvatne odredbe materijalnog zakona.

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavio tužilac Tužilaštva BiH zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće prvostepenu presudu ukine i odredi održavanje glavnog pretresa pred ovim vijećem. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE