• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Zašto Bošnjaci neće u Banjaluku?

Špirić ocijenio da nije dobro što bošnjački predstavnici neće da dođu u Banjaluku na sastanak koji je zakazao Dodik.

 Špirić: Zašto Bošnjaci neće u Banjaluku? Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da nije dobro što bošnjački političari kategorički odbijaju da dođu na razgovore koje je za petak, 30. oktobra, u Banjaluci zakazao lider SNSD-a Milorad Dodik.

Špirić je naglasio da je dijalog domaćih lidera jedini put za izlaz iz postojećeg stanja, te da je upravo zbog toga hvale vrijedan Dodikov poziv šefovima parlamentarnih stranaka na razgovor u Banjaluku.

"Nikako nije dobro kategorično odbijanje bošnjačkih političara da dođu na razgovore, uz obrazloženje da oni neće da pričaju bez svjedoka. To samo znači da još nismo postigli onu vrstu zrelosti i da nismo spremni sami da se uhvatimo u koštac sa izazovima, koji su pred nama i zbog toga BiH još neće smatrati kredibilnom zemljom za evroatlantske integracije", rekao je Špirić za sutrašnji "Fokus".

On je izrazio uvjerenje da se do petka situacija može promijeniti, poručujući bošnjačkim liderima da moraju prestati da misle da će izaći oslabljeni ili se pokazati da su slabi ukoliko se odazovu pozivu na razgovor sa Dodikom.

"Traženje kompromisa jeste uspjeh, a neuspjeh je izbjegavati razgovore o najtežim pitanjima. Ne mislim da će za kratko vrijeme biti moguće postići dogovor, ali u svakom slučaju pozdravljam svaki pokušaj da se razgovara", rekao je Špirić i naglasio da će u suprotnom sve u BiH zadesiti neuspjeh.

On je istakao da o karakteru butmirskih sastanaka najbolje govore izjave samih aktera, koji su odmah po izlasku iz vojne baze gotovo jednoglasno rekli da je sve propalo, ali niko nije ponudio bilo kakvo novo rješenje.

Komentarišući prijedlog EU i SAD, prema kome bi Savjet ministara trebalo da postane vlada BiH, a predsjedavajući premijer BiH, Špirić je rekao da to nisu prijedlozi EU i SAD, već određenih faktora unutar BiH.

On smatra da su minimalne korekcije moguće, ali da ne postoji spremnost da Savjet ministara preraste u vladu, jer to ne žele ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci.

"Moguće je naći poboljšana rješenja, koja ne znače radikalnu promjenu Ustava BiH, a pogotovo ne promjenu Dejtona, u kojem se može postići minimalan konsenzus na Predsjedništvu, državnom parlamentu i Savjetu ministara", dodao je Špirić.

On naglašava da bi Savjet ministara trebalo učiniti operativnijim, a to se, kako je rekao, može napraviti kroz poslovnik, a ne kroz promjene Ustava.

"Tu moramo poslati poruku, svi zajedno i RS i FBiH, da smo spremni da se mijenjamo na evroatlantskom putu. I zato, ako postoje neki strahovi, RS mora biti spremna da dio svoga suvereniteta prenese na Brisel, a isto to mora da uradi i FBiH i BiH. Mora se izaći iz nekih jalovih prepucavanja i ne slati poruku da ne želimo da se mijenjamo, jer tu samo šaljemo poruku da smo posljednji ostatak boljševičkih bastiona u Evropi", naveo je Špirić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE