• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: SDA se spremala za rat

SDA je devedesetih godina prošlog vijeka slala kandidate iz BiH na obuku za specijalce u MUP, piše "Fokus" u izdanju za četvrtak.

 Galijašević: SDA se spremala za rat Izvor: MONDO

Ovim su, prenosi list, počele ozbiljne pripreme za građanski rat

List navodi da posjeduje dokument, upućen 8. jula 1991. godine iz centrale SDA u Sarajevu MUP u Zagrebu, a koji sadrži podatke o 463 člana ove stranke, koji su iz svih dijelova BiH otišli na obuku.

Sudeći po spisku, budući specijalci, uglavnom starosti od 20 do 30 godina, mahom su bili članovi SDA.

Članstvo u SDA navedena je tako i ispred imena dvadesetak mladića iz Srebrenice, koji su otišli u prvoj grupi na obuku u Hrvatsku.

Zajedno s njima, otišlo je i sedam članova SDA iz Brčkog, po dvojica iz Bratunca i Donjeg Vakufa, trojica iz Vlasenice, po jedan član tada vodeće bošnjačke partije iz Modriče, Kladnja i Jajca, piše "Fokus".

Ispred imena ostalih mladića sa spiska nije navedena politička pripadnost, odnosno odlazili su u Hrvatsku na obuku bez stranačkog obilježja.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević kaže da je jasno da su svi oni bili pripadnici paravojne, stranačke vojske, koju je SDA počela da formira "ni pola godine poslije dolaska na vlast".

"Na osnovu ovog i ostalih dokumenata iz tog perioda, jasno je da se SDA od samog dolaska na vlast spremala za krvavi građanski rat u BiH, te da ovoj stranci nikada, pa tako ni sada, nije bilo stalo do mirnog suživota s preostala dva naroda", naveo je Galijašević.

Prema njegovim riječima, zastrašujuća je činjenica da je tada mlada i nova politička snaga u BiH bila sposobna da razvije paralelne diplomatske odnose, ne samo unutar BiH, već i u kontaktima s drugim državama, prvenstveno Hrvatskom.

"U tom periodu postojala je zvanična komunikacija vlasti u Sarajevu s kolegama iz susjednih zemalja, u kojoj se deklarativno zalagalo za mirno rješenje i izlazak iz krize u BiH. Međutim, ova dokumenta nam pokazuju da je postojala i druga vrsta komunikacije, ne vlasti u Sarajevu, već stranačkih organa s drugom zemljom, s kojom je spreman rat u BiH", naveo je Galijašević.

On je ukazao na činjenicu da su budući specijalci, po povratku s obuke u Hrvatskoj, u svojim rodnim mjestima bili zaduženi za organizovanje paravojnih formacija i pripremu za sasvim izvjesne sukobe sa Srbima.

Galijašević je naveo da su se kandidati SDA obučavali u bazama MUP Hrvatske u Đakovu i Jastrebarskom.

Drugi spisak sa imenima novih kandidata SDA za obuku u bazama MUP-a Hrvatske upućen je u Zagreb sedam dana poslije prvog. To je na kraju prvog spiska obećao izvjesni Rasim Muharemović iz centrale SDA u Sarajevu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE