• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Zašto Bošnjaci neće u Banjaluku?

Dijalog domaćih lidera jedini put za izlaz iz postojećeg stanja, izjavio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

 Špirić: Zašto Bošnjaci neće u Banjaluku? Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da nije dobro što bošnjački političari kategorički odbijaju da dođu na razgovore koje je za petak, 30. oktobra, u Banjaluci zakazao lider SNSD-a Milorad Dodik.

Špirić je naglasio da je dijalog domaćih lidera jedini put za izlaz iz postojećeg stanja, te da je upravo zbog toga hvale vrijedan Dodikov poziv šefovima parlamentarnih stranaka na razgovor u Banjaluku.       

"Nikako nije dobro kategorično odbijanje bošnjačkih političara da dođu na razgovore, uz obrazloženje da neće da pričaju bez svjedoka. To samo znači da još nismo postigli onu vrstu zrelosti i da nismo spremni sami da se uhvatimo u koštac sa izazovima, koji su pred nama i zbog toga BiH još neće smatrati kredibilnom zemljom za evroatlantske integracije", rekao je Špirić za "Fokus".

On je izrazio uvjerenje da se do petka situacija može promijeniti, poručujući bošnjačkim liderima da moraju prestati da misle da će izaći oslabljeni ili se pokazati da su slabi ukoliko se odazovu pozivu na razgovor sa Dodikom.

"Traženje kompromisa jeste uspjeh, a neuspjeh je izbjegavati razgovore o najtežim pitanjima. Ne mislim da će za kratko vrijeme biti moguće postići dogovor, ali u svakom slučaju pozdravljam svaki pokušaj da se razgovara", rekao je Špirić i naglasio da će u suprotnom sve u BiH zadesiti neuspjeh.

Svaka dobronamjerna inicijativa ima punu podršku međunarodne zajednice i EU, izjavio je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić, komentarišući predstojeći sastanak predstavnika stranka u BiH, koji je u Banjaluci zakazao lider SNSD-a Milorad Dodik.

Milišić je rekao da izabrani predstavnici BiH i njene demokratske institucije moraju preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje i kada to učine imaju punu podšku međunarodne zajednice i EU.

"Izabrani predstavnici vode ovu zemlju i moraju preuzeti odgovornost za njenu budućnost, a međunarodna zajednica je u BiH investirala značajan kapital i iz tog razloga se nastavlja i njena uloga u obezbijeđivanju napretka ove zemlje", rekao je Milišić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik 23. oktobra pozvao je predstavnike svih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH da u petak, 30. oktobra dođu u Banjaluku da bi pokušali da nađu rješenja za probleme u vezi sa viznom liberalizacijom i evropskim integracijama.

Dnevni red sastanka sadrži osam tačaka, među kojim je izvještaj predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH o radu ove institucije, dogovor o imenovanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mjesta u organima BiH, te o ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima, rekao je Srni izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Na dnevnom redu je i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Ombudsman RS, pripreme za aktivnosti u vezi sa statusom BiH kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN.

Učesnici sastanka trebalo bi da razgovaraju i o modalitetima i procedurama koje se odnose na moguće ustavne promjene.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE