• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Život ispred politike

Lider PDP-a Mladen Ivanić poslije srčanog udara navikava se na mirniji život. Ostaje u politici, ali, kako kaže, smanjenim intenzitetom.

 Ivanić: Život ispred politike Izvor: MONDO

Ivanić sa nedavno vratio iz banje i dodaje da je sada novi čovjek s zdravim navikama, kojima sve donedavno nije pridavao nikakvu pažnju.

"Kad čovjek leži u bolnici i ostane sam sa sobom, shvati šta je u stvari važno. Prije sam nerve gubio zbog potpuno nevažnih stvari, iako sam znao da će već sutra ili prekosutra one biti potpuno trivijalne. Ostajem u politici, ali sada sam drugi čovjek. Cigarete sam ostavio, izbjegavam nevažne sastanke i svakodnevne navike sam potpuno promijenio", kaže Ivanić za "Press RS".

Lider PDP-a kaže da je svjestan da je posljednjih godina živio nezdravo i da je zbog toga imao sve predispozicije za infarkt.

"Tome, vjerovatno, treba dodati i uticaj genetike, jer mi je i otac imao infarkt", priča Ivanić.

Posljednje tri sedmice Ivanić je proveo na oporavku u Niškoj banji, gdje je pokušavao potpuno da se izoluje od političkih dešavanja u BiH. Ivanić kaže da je riješio da ispoštuje sve preporuke ljekara i promijeni životni stil. Sada dnevno prepešači nekoliko kilometara, zdravo se hrani i maksimalno izbjegava stres.

Prije srčanog udara Ivanić je, prema sopstvenom priznanju, pušio najmanje dvije kutije cigareta, iz automobila gotovo da nije ni izlazio, hranu nije birao, a na meniju su najčešće bile pice, roštilj i druga visokokalorična hrana. Na spavanje je išao kasno, tek oko pola dva iza ponoći, a na nogama je bio već u ranim jutarnjim časovima. Zdraviji način života već je dao vidljive rezultate, pa je izgubio šest kilograma.

"Prije infarkta skoro da nisam ni bio kod kuće, jer sam posljednjih nekoliko godina praktično živio u Sarajevu. Moj vozač je napravio preciznu evidenciju. U posljednjih deset godina u Sarajevo smo putovali 676 puta. Kad to pomnožite sa šest sati za odlazak i povratak, ispada da sam u vozilu proveo 4.000 časova, a tu ne računam i putovanja u izbornim kampanjama i brojna putovanja u inostranstvo", kaže Ivanić.

Ivanić je srčani udar doživio 11. septembra, kada se automobilom vraćao iz Sarajeva. Kaže da je samo u jednom trenutku osjetio jake bolove u grudima.

"Bilo je to kao da vam neko polako okreće nož u grudima. Oblio me je hladan znoj i odmah sam posumnjao na infarkt, iako pre toga nikada nisam patio od srčanih problema. Čim smo stigli u Banjaluku, pozvao sam Peru Maksimovića, bivšeg šefa voznog parka Vlade RS, koji je prije godinu dana doživio težak udar, i zamolio ga da me odveze do Kliničkog centra. Tek kasnije sam shvatio kakvu sam nevjerovatnu sreću imao, kao i kakvo mi blago od ljekara imamo", priča Ivanić.

U bolnici su, dodaje on, igrom slučaja, bili članovi našeg jedinog tima za intervencije na srcu, doktori Srdić i Dobrijević, sa svojim saradnicima. Nekoliko dana ranije isporučeni su im stentovi, koji se veoma rijetko ugrađuju, a koji su meni bili neophodni.

"Operacija je trajala četiri sata, a ljekari su mi ugradili četiri stenta. Poslije intervencije, bilo mi je mnogo lakše, a sa drugim pacijentima nisam ni pokušavao da pričam o politici. U bolesničkoj postelji ljudi imaju druge, mnogo veće probleme. Uglavnom smo razgovarali o tome kako se zdravo hraniti, vježbati i zdravo živjeti. Drugim riječima, o svemu što je zaista važno", kaže Ivanić.  

Ivanić je prije dva dana u sjedištu PDP-a imao prilično dinamičan dan, iako tvrdi da će dobar dio poslova prenijeti na saradnike. Posjetili su ga lider SRS RS Milanko Mihajlica i šef banjalučke kancelarije OHR-a Kris Benet. Benet je bio oduševljen Ivanićevim oporavkom i na tečnom srpskom mu je rekao da sjajno izgleda.

Ivanić ističe da su ga zvali i Dodik, Čović, Ljubić, Tihić i mnogi drugi, i da je stekao utisak da niko od njih to nije uradio tek pristojnosti radi, već zato što im je zaista stalo do njegovog oporavka. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE