• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić (ne)pozvan u Švedsku

Švedske vlasti nisu ni pozvale Želja Komšića da posjeti ovu državu. On je navodno trebao da posjeti bh. dijsporu u Skandinaviji, pišu "Nezavisne".

 Komšić (ne)pozvan u Švedsku Izvor: MONDO

Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, švedske vlasti nisu ni pozvale da posjeti ovu državu, niti je Predsjedništvo BiH planiralo posjetu Švedskoj od 4. do 8. novembra.

Potvrđeno je ovo u Predsjedništvu BiH nakon što je Komšić u utorak obavijestio javnost da u Švedsku neće putovati u znak protesta što su vlasti ove zemlje donijele odluku o puštanju na prijevremenu slobodu Biljane Plavšić, bivše predsjednice RS.

Komšić je izrazio svoju ogorčenost odlukom švedske vlade da Plavšićevu oslobode nakon odležane dvije trećine zatvorske kazne zbog ratnog zločina, a posebno je imao primjedbe na šefa švedske diplomatije Karla Bilta.

"Nezavisne novine" pišu da su Komšića zvali iz udruženja bh. dijaspore u Skandinaviji, a kada je odlučio da se odazove njihovom pozivu i posjeti Švedsku zatražen je i prijem kod švedskog kralja.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH izražava žaljenje i izvinjenje zbog otkazivanja predviđenih susreta sa švedskim kraljem Karlom Šesnaestim Gustafom, kao i sa predstavnicima bh. dijaspore iz skandinavskih zemalja, a kojih samo u Švedskoj ima preko 60.000", napisano je u saopštenju poslatom u utorak iz Komšićevog kabineta, prenosi banjalučki list.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da ne vidi razlog zašto Komšić pravi bilo kakvu galamu zbog Švedske. On je istakao da prema pravilima Haškog tribunala zatvorenik može biti pušten na slobodu i nakon odležane polovine kazne ako to predloži Apelaciono vijeće Tribunala.

"Pošto je Vijeće tako odlučilo, ne vidim zašto Komšić pravi bilo kakvu galamu. Švedska i nije donijela odluku već je samo, u skladu sa pravilima, bila zemlja u kojoj je Biljana služila kaznu", rekao je Dodik za B92.

Dodik je istakao da Komšić vjerovatno i nema šta da radi u Švedskoj, pa zato sad traži razloge što ne ide.

"Na kraju krajeva, Biljana nije dobila nikakvu milostinju, ona je odležala dvije trećine kazne", rekao je premijer RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE