• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko i Bramerc o saradnji sa Hagom

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sastao se u četvrtak u Sarajevu sa glavnim tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom.

 Incko i Bramerc o saradnji sa Hagom Izvor: MONDO

Poslije sastanka Incko je izjavio da je važno što je u Haškom tribunalu počelo suđenje Radovanu Karadžiću kao i to što se bivši predsjednik Republike Srpske "napokon nalazi pred licem pravde".

Incko je, na sastanku sa glavni tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom, rekao da je "nemoguće izgraditi zdravo demokratsko društvo bez pravde".

"Sve dok politički lideri tretiraju osuđene ratne zločince kao ratne heroje, sudovi ostaju jedino sredstvo iznošenja na videlo istine o tome šta se dogodilo u BiH", naveo je on.

Incko je naglasio da je puna saradnja BiH s Tribunalom prioritet za njegovu kancelariju i da je, ako bude bilo potrebno, spreman da upotrebi sva ovlašćenja da bi se to i osiguralo.

Bramerc je izrazio razočarenje činjenicom da mandati međunarodnih sudija i tužilaca nisu produženi.

Kako je saopštila Kancelarije visokog predstavnika u BiH, Bramerc je naglasio da je produženje njihovih mandata u interesu borbe protiv nekažnjavanja i pružanja podrške međunarodnoj pravdi, prenijela je agencija Fena.

Incko i Bramerc, koji su razgovarali o saradnji BiH sa Haškim sudom, konstatovali su da su haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi, da je Parlament BiH odbio zakonsku regulativu kojom se produžavaju mandati međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu BiH.

Oni su konstatovali i da je Radovan Stanković, koji je u BiH osuđen na 20 godina zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče 1992. godine, još u bjekstvu i da niko nije odgovarao za njegov bijeg iz zatvora u Foči. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE