• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi paket reformi za BiH?

Pravni eksperti međunarodne zajednice pokušaće oživjeti propale butmirske pregovore vodećih domaćih partija o ustavnim promjenama.

 Novi paket reformi za BiH? Izvor: MONDO

Brojna ekipa stranih stručnjaka iz Vašingtona, Brisela i Stokholma već sljedeće nedelje stiže u BiH da pokuša da ubijedi lidere bh. partija da prihvate bar dio iz paketa ustavnih promjena, koji su na pregovorima u Butmiru ponudile SAD i EU, piše "Press RS".

Izvor ovog lista ističe da su izaslanici Džejmsa Stajnberga, Olija Rena i Karla Bilta dobili zadatak da u pojedinačnim razgovorima sa šefovima partija koje učestvuju u pregovorima o ustavnom uređenju BiH ispitaju i utvrde da li postoje dijelovi paketa koji su prihvatljivi za sve pregovarače.

"I pored toga što su predloženi paket u startu odbacili gotovo svi učesnici butmirske konferencije, međunarodni pravni eksperti će poslije razgovora sa političkim liderima u BiH još jednom analizirati situaciju i sagledati sve mogućnosti za kompromis između vodećih partija iz RS i FBiH. Dolazak eksperata znači da nećemo lako odustati od procesa započetog u Butmiru, iako smo svjesni da neće biti lako postići dogovor. U nastavku razgovora nećemo nuditi gotova rješenja, već ćemo saslušati mišljenja stranaka o tome šta bi iz „butmirskog paketa" za njih moglo da bude prihvatljivo. Ako uspijemo u tome, na osnovu detaljne analize njihovih stavova izradićemo novi prijedlog ustavnih promjena", otkriva diplomatski izvor "Pressa RS".

On dodaje će pravni stručnjaci doći iz Vašingtona, Brisela i Stokholma, a očekuje se i prisustvo Stjuarta Džonsa, visokog zvaničnika američkog Stejt departmenta i jednog od vodećih pregovarača u Butmiru.

"Ako stranke budu blizu dogovora, u BiH bi, prema već razrađenom scenariju, trebalo da doputuje i šef švedske diplomatije i predsjedavajući Savjeta ministara spoljnih poslova EU Karl Bilt", otkriva isti izvor i dodaje da EU i SAD više ne žele da izgube ni djelić vremena, jer im je ono sada najdragocenije, s obzirom na činjenicu da cijeli proces moraju da privedu prije izbora u BiH, koji treba da se održe u oktobru naredne godine.

U vodećim strankama tvrde da još nisu dobili nikakvu zvaničnu potvrdu za dolazak stranih eksperata i da ne znaju ni za kakve razgovore u kojima bi se tražila nova rješenja.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD, kaže da je „butmirski paket" za njih bezvredan papir i da razgovori moraju da se vode na potpuno novim osnovama.

Politički analitičar Nenad Stevandić smatra da ne postoje ni minimalne šanse da stranke iz RS pristanu na ponuđena rješenja jer će, kako tvrdi, i po novom prijedlogu „Bošnjaci sigurno dobijati sve i neće gubiti ništa".

"Mislim da međunarodna zajednica, zapravo, igra dvostruku igru, jer joj nije stalo do stvaranja funkcionalnije BiH, kako javno tvrde, već samo da Bosnu uvedu u NATO! Ulazak BiH u NATO je za njih glavni cilj i oni sada pokušavaju da uvedu Bosnu u taj vojni savez, ali tako da se to obavi što dalje od očiju javnosti", tvrdi Stevandić.

Sagovornik "Pressa RS", uključen u pregovore o ustavanim promjenama, tvrdi da ne postoje nikakve zakulisne igre oko isključivanja Srpske demokratske stranke (SDS) iz razgovora.

"Smatrali smo da nema smisla da se razgovori, koji se tiču i evroatlanstkih integracija, vode sa političkom partijom koja se otvoreno deklarisala protiv ulaska BiH u NATO", kaže sagovornik "Pressa RS".

BiH rizikuje

Ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam upozorava da BiH puno rizikuje ukoliko trenutno spori proces reformi bude nastavljen.

"BiH se mora pridružiti svojim susjedima u ostvarivanju napretka na putu ka članstvu u EU i NATO, ali to se može desiti samo ako postoji napredak u ostvarivanju onih prioriteta reforme o kojima se raspravljalo tokom butmirskih pregovora", izjavio je Tejtam i jasno istakao da će butmirski proces biti nastavljen

Tejtam je, u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje", najavio da će stav Velike Britanije na novembarskom sastanku Savjeta za implementaciju mira (PIK) u velikoj mjeri zavisiti od razvoja događaja.

"Želim da PIK bude u mogućnosti da pozdravi ostvareni napredak, a ne da izrazi žaljenje zbog zastoja", zaključio je Tejtam.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE