• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH još uvijek bure baruta

Na području BiH ima oko 35.000 tona oružja, tvrdi predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost, Branko Zrno.

 BiH još uvijek bure baruta Izvor: MONDO

Prema njegvoim riječima treba pronaći način kako se riješiti tog naoružanja, jer se njegovim skladištenjem gubi ogroman novac.

Zrno ističe da je najteži izazov s kojim se suočava BiH velika prisutnost naoružanja i municije.

"Gubimo novac, 10 odsto ljudskih kapaciteta angažovano je na čuvanju uskladištenih 100.000 komada oružja i oko 35.000 tona municije. Određene studije pokazale su da od 19 odsto anketiranog stanovništva 16 odsto posjeduje nelegalno oružje - moglo se čuti na radionici koju je organizovala Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost BiH i UNDP. Po odluci Predsjedništva BiH kontrola i redukcija malog i lakog naoružanja i municije mogu se vršiti na tri načina, uništavanjem, donacijom i prodajom", rekao je Zrno, prenosi "Fokus".

Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, podsjetio je da Ministarstvo radi na implementaciji Sporazuma o konačnom raspolaganju viškova naoružanja i vojnom opremom.

"Predsjedništvo BiH je na oktobarskoj sjednici prihvatilo prijedlog Ministarstva da se značajna količina naoružanja i opreme donira entitetskim MUP-ovima i drugim agencijama za primjenu zakona u BiH i avganistanskoj nacionalnoj armiji", rekao je Cikotić.

Na taj način jača bezbjednost u BiH, stvaraju se pretpostavke za ekonomski razvoj i unapređuje međusobno povjerenje institucija koje rade na implementaciji ovog sporazuma. On je ocijenio da je, u odnosu na mnoge riterijume bezbjednosti, BiH sigurnija od mnogih zemalja u okruženju i Balkanu.

Peter van Ruseveld, predstavnik UNDP u BiH, koji podržavaju projekat, rekao je da je zadovoljan dinamikom implementacije Državne strategije za kontrolu oružja i municije u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE