• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH pala na vozačkim ispitima

Ni poslije dvije godine od promjene novog modela polaganja, vozačke dozvole iz BiH se ne priznaju u svijetu

 BiH pala na vozačkim ispitima Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja Auto-škola Republike Srpske Dalibor Mlađenović kaže da je BiH pala na vozačkim ispitima, jer vozačke dozvole, osim što nisu priznate, nije moguće zamijeniti ni u jednoj drugoj državi.

"Zamišljeni koncept polaganja vozačkog ispita nije ni bio tako loš, ali je najveći problem to što nadležni nisu imali dovoljno sluha i želje da se konsultuju sa strukovnim organizaijama, kao što im to nalažu direktive Evropske unije", reka je Mlađenović.

On je istakao da testovi nisu lektorisani, da postoje samo na hrvatskom i bošnjačkom jeziku, te da se u pitanjima može naći riječ "ceste" umjesto "putevi" i mnoge druge stvari.

"Ali, nama kao strukovnoj organizaciji bitniji su propisi koji mogu da imaju za posljedicu žrtve. Zamislite samo da vas za okrugli plavi znak obaveze, u testu pitaju šta vas obavještava ovaj znak. To su nebuloze koje moraju što prije da se pročiste", smatra Mlađenović.

On kaže da BiH nema zvanični priručnik za polaganje ispita, nego improvizaije, dodajući da je tako već dvije godine.

"To je tako da bi se prikrili određeni nedostaci, da svako može da kopira, štampa i nudi djeci šta hoće", ocijenio je Mlađenović za "Fokus".

Prema njegovim riječima, više od 90 odsto licenciranih predavača bukvalno ne drže ili površno drže teoretsku nastavu koja se svodi na potpisivanje potvrda da su djeca odslušala predavanja, a kandidate za vozače kao i ranije spremaju instruktori u svojim školama i prostorijama.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE