• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR "montirao" satanizaciju Bošnjaka?

Eksperti OHR označili su bošnjačke političare, biznismene i vjerske vođe kao kriminalne mreže u FBiH i o tome obavijestili evropske diplomate.

 OHR "montirao" satanizaciju Bošnjaka? Izvor: MONDO

Sarajevska štampa otkriva šemu napravljenu u obliku koncentričnih krugova koji podsjećaju na metu u kojoj su nabrojani gotovo svi ugledniji bošnjački političari, vjerski zvaničnici i privrednici, a čiji je autor izvjesnik Erik iz OHR-a.

U ovoj analizi pod nazivom „Političko-kriminalna mreža koja seže do oblasti biznisa i religije“ kao vođe mreže označeni su reis Mustafa Cerić, Hasan Čengić, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, Alija Delimustafića, Bakir Alispahić i Senad Šahinpašić Šaja.

U drugom krugu su Edhem Bičakčić, Sulejman Tihić i direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović.

„U dokumentu kojem je očita namjera da interno, ali i u međunarodnim krugovima diskredituje najuglednije Bošnjake krugovi se dalje šire na četiri grupe ljudi“, piše nedjeljnik "Global" objavljujući "metu" na kojoj se nalaze političari, vjerske vođe, biznismeni i vođe organizovanog kriminala.

U grupi političara su Zlatko Lagumdžija, Nedžad Branković, Adnan Terzić i Haris Silajdžić, a među vjerskim vođama su uz reisa Cerića imam džamije Kralj Fahd u Sarajevu Nezim Halilović Muderis i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Članovi kriminalne mreže u Federaciji su, prema analizi OHR-a, biznismeni Safet Oručević, direktor Agencije za privatizaciju Enes Ganić i direktor Razvojne banke Ramiz Džaferović, a od vođa organizovanog kriminala izdvojeni su Naser Keljmendi, Naser Orić i Damir Fazlić.

Pozivajući se na pouzdane izvore „Global“ navodi da su u OHR-u prema istom principu pravljene montaže izmišljanjem nepostojećih veza s raznim sumnjivim klanovima širom svijeta i za najistaknutije srpske i hrvatske kadrove u BiH.

"Te su šeme pod maskom obavještajne razmjene podataka date svim ambasadama u Sarajevu i šire", otkriva list.

Iz OHR-a nisu željeli da komentarišu ove navode.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE