• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri "iskulirali" Dodika

Sastanak lidera koji je zakazao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nije održan jer na njega nije došla većina pozvanih predstavnika partija.

 Lideri "iskulirali" Dodika Izvor: MONDO

Na sastanak su se odazvali predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, lideri Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić i Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović, te u ime Socijalističke partije Saša Čudić.

Lider SNSD-a izjavio je da nedolazak na sastanak pokazuje "lice i naličje BiH" u kojoj postoje dvije različite koncepcije - jedna da se domaći lideri dogovaraju i druga da stranci vode i modeliraju sastanke - ali da je moguće da se BiH uredi na minimumu saglasnosti svih, zbog čega je potrebno da to rade domaći lideri.

"Nedolazak mnogih od pozvanih pokazao je lice BiH, lice koje se pokazuje u dvije različite koncepcije. Jedna je i ova da pokušavamo da obezbijedimo, na bazi onoga što poručuje Evropa, da se domaći lideri pokušaju sastati i razgovarati o otvorenim pitanjima za BiH, kako bi ubrzali njen evroatlantski put. Vođen tom idejom ja sam i sazvao ovaj sastanak u uvjerenju da će se na njega odazvati relevantni predstavnici političkih partija zastupljenih u parlamentu BiH iz vlasti i opozicije", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da je očigledno da koncepcija da domaći lideri nađu određena rješenja u institucijama i da se na dnevni red stave određena pitanja doživljava poraz.

"To nije moj poraz i poraz SNSD-a, već BiH. Ovo je lice i naličje BiH, u kojoj postoji i drugi pristup u kojoj samo određeni broj političara iz Federacije BiH želi da se pojavljuje na sastancima ako su tu stranci koji vode i modeliraju sastanke i u pravilu su svih ovih 13 godina blizu realizacije onoga što su politički zahtjevi bošnjačkih partija", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, prihvatiti koncepciju da stranci vode, znači dati legitimitet konceptu za koji se zalaže lider SDA Sulejman Tihić kojeg je međunarodna zajednica "razmazila".

"BiH ne može da ide bez međunarodnog prisustva, zato što to bošnjački političari uporno i na svakom mjestu žele da dokažu, a pogotovo pred održavanje sjednica Savjeta za provođenje mira", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da će i dalje preferirati sastanak domaćih lidera bez stranaca, istakavši da bošnjački političari žele, svojim pristupom da stranci treba da budu na sastancima, obezbijediti samo ono što oni misle da je u redu.

"Nisam zainteresovan za BiH i tu sam samo zato što moram biti. Zato što je to sporazumna zemlja nastala na Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je dao određene obaveze i kao odgovoran čovjek, predstavnik vlasti i partije koju vodim, moram da poštujem međunarodni sporazum i samo njega", poručio je Dodik.

On je dodao da razumije i one koju žele BiH drugačiju, kakvu su zamislili, ali da je moguće da se BiH uredi na minimumu saglasnosti svih, zbog čega je potrebno da to rade domaći lideri.

Dodik je izrazio uvjerenje da će u budućnosti biti moguće da se sastanu domaći lideri, istakavši da on neće više sazivati sastanke, ali da će se na njih odazvati ako kreatori budu domaće političke snage.

"Neću biti nigdje prisutan na sastancima koji će modelirati i voditi stranci u plenumu, bez obzira ko oni bili i koji nivo odražavali", naglasio je Dodik, dodavši da to ne znači da neće sa njima bilateralno razgovarati jer je svjestan da oni imaju određenu ulogu u političkom životu ne samo u BiH, već u cijelom svijetu.

Dodik je napomenuo da je na dnevnom redu trebalo da bude nekoliko ključnih pitanja kojim bi se trebalo razriješiti situacija u vezi sa imenovanjima koja su u zastoju, zatim rješavanje pitanja vizne liberalizacije, koncipiranje elemenata politike u vezi s radom BiH kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN, o mogućim elementima ustavne reforme koji se odnosi na broj povećanja broja članova Predstavničkog doma i Doma naroda.

On je istakao da je tema trebalo da bude i deblokada aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda sa BiH, pitanje državne imovine i sve učestalija priča o NATO-u.

Dodik je dodao da SNSD nije ni sa kim u koaliciji na nivou BiH, već da je u partnerstvu i iz tehničkih razloga, jer ima kapacitet da bude dio većine i odlučuje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE