• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Vratiti zgradu ekonomskog fakulteta SPC-u

Zgradu Ekonomskog fakultet u Sarajevu treba vratiti SPC-u, istaknuto nakon sastanka Valentina Incka sa zvaničnicima FBiH.

 OHR: Vratiti zgradu ekonomskog fakulteta SPC-u Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, zvaničnici Federacije BiH (FBiH) i Kantona Sarajevo istakli su u petak da je potrebno obezbjediti nove prostorije Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kako bi zgrada koju sada koristi ova visokoškolska ustanova, mogla biti vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Zvaničnici FBiH i Kantona Sarajevo rekli su da će se u budžete FBiH i Kantona Sarajevo za 2010. godinu uvrstiti stavka za finansiranje novih prostorija Ekonomskog fakulteta, saopšteno je iz OHR-a.

Sagovornici su tokom sastanka naglasili da je u narednom periodu potrebno potpisati deklaraciju koja će svjedočiti o njihovoj posvećenosti rješavanju navedenog pitanja.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, premijer FBiH Mustafa Mujezinović, ministar obrazovanja FBiH Meliha Alić, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Safet Kešo, načelnik Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica.        

Sarajevska pravoslavna bogoslovija osnovana je 1882. godine. Komunističe jugoslovenske vlasti poslije Drugog svjetskog rata nisu dozvolile da bogoslovija obnovi rad.

Gradski narodni odbor zgradu bogoslovije stavio je na raspolaganje Prosvjetnom odjeljenju pod zakup na dvadeset godina. U zgradi je bio tehnički, a potom Ekonomski fakultet. Zgrada je nacionalizovana 1960. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE