• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Samoinicijativa Komšića i Silajdžića

Članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda uglavnom rade, govore i ponašaju se samoinicijativno, izjavio Nebojša Radmanović

 Radmanović: Samoinicijativa Komšića i Silajdžića Izvor: MONDO


Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović upozorio je da članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda uglavnom rade, govore i ponašaju se samoinicijativno, djelujući samo u ime svog naroda i političke stranke kojoj pripadaju, uprkos usaglašenim principima spoljne politike BiH.

Komentarišući posljednji ispad hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića, koji je demonstrativno otkazao posjedu Švedskoj zbog puštanja na slobodu bivše predsjednice RS Biljane Plavšić, Radmanović je rekao da je ta posjeta otkazana zbog razloga koji nemaju apsolutno nikakve veze ni sa čim.

"To su, nazovimo ih tako, dječje slabosti u funkcionisanju države. Eto, desi se da pojedinac preko noći privatno zakaže nekakvu posjetu nekoj zemlji, pa je onda sutradan medijski na sva zvona otkaže i to zbog razloga koji nemaju apsolutno nikakve veze ni sa čim", rekao je Radmanović za "Fokus" u izdanju od subote.

On smatra da će BiH sporo izlaziti iz ovakve situacije i da će još dugo zavisiti od privatnih interesa pojedinaca, a takvih ima i u Predsjedništvu i Ministarstvu inostranih poslova BiH.

"Moraćemo da se počnemo ponašati kao moderno društvo, u kome se mora ponašati u skladu sa Ustavom, zakonima i sporazumima, kako domaćim, tako i međunarodnim. Bez obzira da li se to nekom sviđa ili ne. Kada dođemo u tu fazu, neće se desiti da jedan funkcioner priča samo u ime svog naroda i svoje političke partije, jer bi time narušio principe jedinstvene spoljne politike", pojasnio je Radmanović.

On je podsjetio da je do sada visoki predstavnik uglavnom sankcionisao jednu ili eventualno dvije strane, dajući krila trećoj, odnosno jednom broju političara iz Sarajeva da rade protiv vlastitog ustava, a da se ne boje nikakve kazne.

Radmanović je rekao da će takvi pojedinci moći da budu kažnjeni tek kada ode visoki predstavnik, te da bi Ustavni sud mogao da reaguje na takve stvari.

On je ocijenio da je nedavni istup turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua u Sarajevu nešto vrlo teško za BiH i Balkan, ali i za EU.

"Na moje čuđenje, do sada niko od zvaničnika zemalja regiona i EU nije reagovao na to. Smatrao sam svojom obavezom da to uvrstim na dnevni red sjednice Predsjedništva. Međutim, nisam dobio podršku ostala dva člana Predsjedništva BiH", dodao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Davutogluova izjava da se Turska sprema da obnovi otomanski Balkan nije ništa drugo do čista osvajačka, imperijalistička težnja.

"Reći da je Sarajevo njihov grad, da im je sudbina ista, moram reći da to traži posebnu pažnju EU u cjelini i svih susjeda BiH. Ipak, najteže je za BiH. Siguran sam da će na to neko reagovati iz Evrope i susjednih zemalja, ali je žalosno što ne reaguje niko iz Sarajeva", istakao je Radmanović.

On je naveo da je pitanje referenduma o ulasku u NATO u bilo kojem dijelu BiH iskomplikovano zbog prisustva međunarodne zajednice.

"Referendum se u BiH može provesti samo u slučaju da se o određenom pitanju izjašnjavaju narodi i ako se relevantni predstavnici konstitutivnih naroda dogovore da to bude zajednički projekat, što u ovom slučaju nije moguće. Neke procjene, kada je u pitanju NATO, pokazuju da je sada u RS relativno mala podrška NATO savezu, dok je u FBiH veća. O tome će se morati izjasniti i Narodna skupština RS", naglasio je Radmanović.

On je rekao da je ono što je ponuđeno u takozvanom butmirskom procesu potpuno neprihvatljivo, a nastavak tog procesa bilo bi samo novo mučenje i iscrpljivanje i političara i građana, ali i odvlačenje pažnje od onog što je najvažnije, a to je ekonomska stabilnost i razvoj.

"BiH može dobiti predsjednika i dva potpredsjednika, ali sa jasno definisanim ovlaštenjima. Ne može dobiti predsjednika koji samostalno odlučuje o spoljnoj politici, upotrebi Oružanih snaga, međunarodnim ugovorima... U ovakvoj konstelaciji odnosa u BiH nije moguće da jedan čovjek odlučuje o upotrebi Oružanih snaga, bez obzira iz kojeg je naroda, niti je moguće da jedan čovjek odlučuje o spoljnoj politici, zbog već pomenutih problema", rekao je Radmanović.               

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE