• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemija gripa izvjesna i u BiH

Epidemija svinjske gripe na pragu je u BiH, upozorila je epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo FBiH Marija Zeljko.

 Epidemija gripa izvjesna i u BiH Izvor: MONDO

Kod troje djece iz Mostara detaljnim analizama potvrđeno je da boluju od takozvanog svinjskog gripa, odnosno da su zaraženi virusom H1N1, potvrđeno je iz Instituta za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U Ministarstvu zdravlja FBiH su naveli kako je ovoj djeci odmah nakon što su brzi testovi pokazali da boluju od svinjskog gripa, ordinirana terapija, te da su na kućnom liječenju, prenose "Nezavisne novine".

"Sva djeca su dobro. Dijete iz Ljubuškog, kod kojeg je također utvrđeno da boluje od svinjskog gripa i koje je hospitalizirano, također je stabilno", kazali su u ovom ministarstvu.

Od jula je u BiH registrirano 42 oboljelih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, samo u proteklom mjesecu virusom H1N1 zaraženo je 12 osoba. Nijedna zaražena osoba u BiH nije imala teže komplikacije i sve su izliječene bez posljedica.

Marija Zeljko, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, upozorila je kako je epidemija svinjske gripe u BiH na pragu.

"Sada je virus kod nas. Vrijeme je hladno i pogodno, tako da je epidemija neizbježna. Očekujemo veći broj oboljelih od svinjskog nego od sezonskog gripa jer građani nemaju izgrađen imunitet na novi virus", kazala je Zeljko i napomenula kako je u FBiH, tokom blažih epidemija sezonske gripe, obolijevalo od 15.000 do 20.000 stanovnika.

Epidemija svinjskog gripa bi, kako je dodala, mogla trajati od jednog do dva mjeseca, koliko je uobičajeno za sezonski grip.

Od svinjskog gripa dosad je oboljelo nekoliko školaraca. Marija Zeljko kaže kako nije donesena odluka o obustavi nastave jer se ne zna da li bi zatvaranje škola bilo efikasno pošto se djeca druže i mimo škola.

U entitetskim ministarstvima zdravlja su kazali kako je za BiH poručeno 60.000 doza vakcina protiv svinjskog gripa. U federalnom ministarstvu su istakli kako će vakcine građanima biti distribuirane početkom naredne godine i to po prioritetu kojeg utvrdi Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, istakao je kako od proizvođača očekuje brz odgovor, te da je RS na putu da dobije ove vakcine.

"Od Svjetske banke dobili smo saglasnost da iz programa ptičjeg gripa možemo da uradimo relokaciju sredstava i da dio tog novca u iznosu od oko 100.000 dolara usmjerimo ka nabavci vakcina protiv gripa H1N1", kazao je Škrbić.

On je dodao da je još nejasno ko će biti vakcinisan i kakav će biti plan vakcinacije, jer ne postoje jasne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za to.

Simptomi svinjskog gripa su temperatura viša od 38 stepeni, glavobolja, te bolovi u mišićima i kostima.

"Virus se naseljava u respiratornom traktu. Na početku tegobe u respiratornom traktu nisu uočljive i tek nakon dan-dva počinje peckanje u grlu, kašalj. Kod ovog gripa važno je da osoba ostane ležati, pije dosta toplih napitaka, jede laganiju hranu i snižava temperaturu. Osobe moraju paziti na higijenu kako bi se širenje virusa smanjilo", objasnili su zdravstveni stručnjaci.

Građani su upozorili kako antiviralnu terapiju mogu uzimati samo pod ljekarskim nadzorom jer neoprezna i prevelika upotreba lijeka može imati ozbiljne nuspojave.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE