• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postoji li sudski bošnjački lobi?

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso imenovala je Bošnjake na većinu rukovodećih pozicija u ovoj instituciji, piše list Press.

 Postoji li sudski bošnjački lobi? Izvor: MONDO

Pozivajući se na izvore bliske Sudu BiH, list navodi da je Kreso iskoristila "šupljine" u Zakonu o sudu BiH, koji je svojevremeno nametnuo visoki predstavnik Volfgang Petrič, kako bi na ključne pozicije postavila bošnjačke kadrove.

Prema istom izvoru, Kreso je iskoristila odredbu po kojoj predsjednik suda potpuno samostalno postavlja rukovodioce, ne vodeći računa o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, dok u ostalim pravosudnim organima mora biti strogo vođeno računa o ravnopravnoj zastupljenosti svih naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dušanka Majkić smatra da je osnovni krivac za loše stanje u pravosuđu BiH nametnuti Zakon o sudu BiH zbog čega bi, kako je naglasila, i sam sud kao produkt nametnutog i neustavnog zakona trebalo ukinuti.

Majkićeva navodi da je u Sudu BiH drastično prekršen Zakon o zabrani diskriminacije, koji je nedavno usvojen u Parlamentu BiH. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta  BiH Milorad Novković rekao je da VSTS nema nadležnost da određuje nacionalnu ravnotežu u Sudu BiH, jer su ta pitanja rješna Zakonom o sudu BiH.

Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Petar Kunić naglasio je da Predsjedništvo BiH hitno mora da stavi na dnevni red pitanje narušene nacionalne ravnoteže u Sudu BiH.
"Političari ne smiju da se miješaju u rad sudija, ali je raspored funkcija u tako važnoj instituciji kao što je Sud BiH prije svega političko pitanje i to govori o namjerama bošnjačkog vrha da iz Sarajeva vladaju svim u BiH, uključujući i pravosuđe", upozorio je Kunić.  (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE