• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pasoši stigli, ali nema viza

Građani BiH ni nakon uvođenja biometrijskih pasoša ne mogu u EU, jer ambasade evropskih zemalja još ne izdaju vize u nove pasoše.

 Pasoši stigli, ali nema viza  Izvor: MONDO

Uvođenjem novih biometrijskih pasoša očekivalo se da će građani mnogo lakše putovati u zemlje Evropske unije, ali umjesto toga građane koje žele da podnesu zahtjev za vizu, vraćaju sa šaltera smabasada u BiH zbog propusta vlasti u Sarajevu, piše "Blic".

Ministarstvo inostranih poslova BiH je tek sedam dana nakon početka izdavanja pasoša 22. oktobra dobilo od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) dobilo obrasce tzv. specimene novih biometrijskih pasoša koje treba da dostavi ambasadama u BiH i našim predstavništvima u svijetu kako bi one provele proceduru priznavanja ovog dokumenta i počele da izdaju vize.

Obrasci novih pasoša trebali su im biti dostavljeni prije početka izdavanja biometrijskih pasoša 15. oktobra, kako bi se sve strane zemlje mogle upoznati s njihovim izgledom, ali to nije učinjeno na vrijeme pa se procedura priznavanja pasoša u ambasadama tek sada provodi.

"Nažalost mi u MIP smo ih dobili sedam dana kasnije, a istog dana brzom poštom smo ih poslali svim ambasadama. Da bi se prihvatio novi pasoš, potrebno je da svako ministarstvo spolnjih poslova članice EU provede proceduru u svojoj ambasadi i odobri novi pasoš kao legalan dokument u kojem ta ambasada može udarati vizu“. Pošto specimeni nisu otišli ambasadama na vrijeme mora se čekati deset do 12 dana“, objasnio je pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković.

On je dodao da je to standardna procedura za zemlje EU, ali da bi ambasade drugih zemalja mogle početi ranije sa izdavanjem viza.

Veliki broj građana u međuvremenu je već vraćen sa šaltera ambasada zemalja EU, zbog čega su morali odgoditi svoja putovanja.

"Odustala sam od putovanja, jer su mi rekli da će početi izdavati vize tek za dve-tri sedmice. Na sreću, moje putovanje nije toliko hitno, ali šta će oni koji moraju hitno da putuju zbog liječenja ili smrtnog slučaja", ispričala je za "Blic“ Jelena Kos, koja je pokušala da dobije francusku vizu, ali bez uspjeha.

Problemi sa novim biometrijskim pasošima traju još od ljeta kada je prije njihovog uvođenje nekoliko puta padao, a ni pompezno najavljivani početak izdavanja nije protekao kako treba. Prvog dana izdavanja nije se znalo kolika je cijena pasoša, pa su u gradovima BiH oni različito naplaćivani.

Bviši ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić smatra da bi zbog nesposobnosti sadašnjih vlasti da rade posao za koji su plaćeni mogli da ispaštaju građani.

"To je poigravanje sa građanima i zbog takvih stvari još dugo nećemo dobiti bezvizni režim, prokomentarisao je Ivanić novu zavrzlamu oko pasoša.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE