• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krešić: Bezbjednost u BiH zadovoljavajuća

VD ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić izjavio je da u BiH postoji oko 40 osoba koji koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti

 Krešić: Bezbjednost u BiH zadovoljavajuća Izvor: MONDO

On smatra da je velika stvar što su te osobe identifikovane i što su predmet interesovanja obavještajno bezbjednosnih agencija.

Krešić je istakao da u BiH u ovom trenutku ne postoji značajnija opasnost od terorizma, te ocijenio da je stanje bezbjednosti u BiH zadovoljavajuće, iako postoje pojedinačni slučajevi narušavanja javnog reda i mira i različiti incidenti, koji su, kako je naveo, u dobroj mjeri pod nadzorom agencija za sprovođenje zakona.

On je istakao da je Ministarstvo bezbjednosti BiH učinilo značajne napore na ukidanju viznog režima kroz potpisivanje raznih sporazuma, te je danas BiH korak bliže bezviznom režimu, nego što je bila prije tri ili četiri mjeseca.

"Da bi BiH bila još bliže bezviznom režimu trebaće dodatno lobiranje kod ministara unutarnjih poslova EU koji donose konačnu odluku, ali i lobiranje kroz Evropski parlament. Treba iskoristiti sve kapacitete i uvjeriti i parlamentarce, a poslije ministre unutrašnjih poslova da BiH zaista treba da bude na bijeloj šengen listi i da građani BiH ne predstavljaju opasnost niti prijetnju bilo kome u Evropi", rekao je Krešić za "Nezavisne novine".

Komentarišući činjenicu da se u godišnjim izvještajima Stejt departmenta BiH uglavnom spominje u negativnom kontekstu, Krešić je rekao da je jednom stečen imidž teško promijeniti, te da svi trebaju uložiti napora da bi taj imidž BiH postepeno mijenja.

"Jačanjem bezbjednosnog sistema taj imidž ćemo mijenjati, kada je u pitanju percepcija svih naših komšija i partnera. Želim da ojačamo ovaj prostor u sigurnosnom smislu, i da BiH ni u kom slučaju ne bude najslabija karika u lancu borbe protiv bilo kojeg kriminala ili terorizma", naglasio je Krešić.

On je dodao da ministri unutrašnjih poslova EU i susjednih država računaju na BiH u borbi protiv terorizma, te da u agencijama za provođenje zakona iz BiH vide kvalitetene partnere i u dobroj mjeri sarađuju.

"Bilo je određenih promašaja u saradnji, ali agencije za provođenje zakona u BiH svakim danom postaju sve jači partneri agencijama za provođenje zakona u zemljama iz EU i našeg regiona. To je jaka poruka da se sigurnosni sistem u BiH jača i razvija u jednom pravcu i da može dati kvalitetan odgovor, kada je u pitanju borba protiv bilo kojeg oblika kriminala", rekao je Krešić.

On je ocijenio da je saradnja sigurnosnih službi i agencija u BiH bolja, ali i da razmjena informacija traje dugo.

"Kriminalci razmjenjuju podatke brzo i trenutno, a policijskim agencijama, da bi razmjenili neki podatak ili informaciju, treba par dana", istakao je Krešić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE