• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bocan Harčenko: Dodik ne ruši BiH

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik nema namjeru da ruši BiH.

 Bocan Harčenko: Dodik ne ruši BiH Izvor: MONDO


"Mi nikada nismo imali osjećaj ili utisak da postoji namjera razbijanja BiH u Banjaluci", rekao je Harčenko i naglasio da Dodik želi samo da sačuva nadležnosti entiteta u okviru Dejtonskog sporazuma.

Ruski ambasador je istakao da njegova zemlja ne podržava dezintegraciju BiH, jer je stav Moskve jasan i principijelan - suverenitet i cjelovitost BiH.

On je rekao da je stav Rusije da reforma Ustava BiH, kao i svaka druga promjena Dejtonskog sporazuma može da bude samo "domaći proizvod", jer o tome treba da odluče sami politički lideri u BiH, a uloga međunarodne zajednice može da bude samo savjetodavna, bez nametanja rješenja.

Ambasador Rusije u BiH rekao je da ne vjeruje u mogućnost promjene ustava preko noći, te da se Rusija zalaže za put koji je utemeljen preko Savjeta za implementaciju mira (PIK-a).

"Rusija smatra da prvo treba da dođe do zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, zatim njena tranzicija u kancelariju predstavnika EU, a nakon toga promjena Ustava uz saglasnost svih političkih lidera u BiH", rekao je Harčenko za Federalnu televiziju.

Ruski ambasador smatra da su političari u BiH dosta toga uradili, te da je ostalo pitanje državne imovine, ali je i tu uočen napredak.

"Ako se pitanje državne imovine riješi, plan `pet plus dva` je ispunjen i ima temelja za zatvaranje OHR-a", naglasio je Harčenko.

On je ocijenio da u BiH ima puno problema, ali da ne treba dramatizovati situaciju, jer postoje mogućnosti za konstruktivan dijalog i funkcionišu i entitetske i institucije BiH, koje mogu da rješavaju postojeće probleme.

"Dijalog među političarima u BiH ide jako teško, ali je bitno da on bude nastavljen, a Rusija kao garant Dejtona, daće svoj doprinos u tome", rekao je Harčenko.

Prema njegovom mišljenju, postoji mnogo pozitivnih trendova u regiji, uključujući i BiH, kao i mogućnosti da se Balkan pretvori u jezgro stabilnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE