• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teroristi slobodno šetaju BiH

Najmanje pet osoba afroazijskog porijekla kojima su oduzeti pasoši BiH nisu protjerani, već slobodno šetaju BiH

 Teroristi slobodno šetaju BiH Izvor: MONDO

Najmanje pet osoba afroazijskog porijekla, kojima je Komisija za reviziju državljanstva BiH oduzela pasoše BiH i koji bi, prema zakonu, trebalo da budu protjerani iz BiH, sasvim slobodno šetaju BiH, iako su proglašeni za prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, rekao je za "Press RS" izvor iz obavještajno-bezbjedonosnih struktura BiH.

Riječ je o licima koja su prošla postupak revizije državljanstva i kojima je sud donio odgovarajuće presude, a vlasti u Sarajevu im davno otkazale gostoprimstvo, rekao je isti izvor listu "Press RS".

"Spisak od ukupno 25 imena ovih dana kruži bezbjedonosnim institucijama BiH, gdje nadležni prebacuju jedni na druge odgovornost u vezi sa tim licima. Na spisku koji je Komisija za reviziju dostavila Ministarstvu bezbjednosti BiH, uglavnom se nalaze bivši mudžahedini od kojih su neki u zatvoru, neki u Imigracionom centru u Lukavici, dok su neki već napustili BiH", naglasio je izvor "Pressa RS".

Prema njegovim riječima, na spisku se nalaze Imad al Husin, poznatiji kao Abu Hamza, neformalni vođa mudžahedinske zajednice u BiH, Karaj Kamel Bin Ali, koji takođe ima nadimak Abu Hamza i koji je prije nekoliko mjeseci pobjegao iz zeničkog zatvora da bi nakon višednevne potjere bio uhvaćen, kao i i Bumedin Lakdar, jedan od članova takozvane alžirske grupe.

"Abu Hamza je u Imigracionom centru u Lukavici, gdje čeka deportaciju koja se stalno odlaže. Bin Ali služi kaznu u zeničkom zatvoru zbog razbojništva i nakon što odsluži kaznu biće deportovan u Tunis. Bumedin Lakdar je u maju ove godine pušten iz zatvora Gvantanamo i trenutno se nalazi u Francuskoj", navodi "Press RS".

Izvor blizak obavještajnim strukturama u BiH tvrdi da su glavni kočničari protjerivanja terorista iz BiH neki bošnjački čelnici, koji su nedavno "namjestili" veliku aferu zamjeniku ministra bezbjednosti BiH Vjekoslavu Vukoviću, koji je uhapšen u Rijeci pod sumnjom da je umješan u planiranje ubistva.

"Vuković je bio čvrsto opredjeljen da raskrinka učesnike izdavanja pasoša mudžahedinima, kao i osoba koje ih trenutno štite. Zbog toga mu je namješteno hapšenje i sada je priča o protjerivanju mudžahedina potpuno obustavljena", kaže sagovornik lista.

Stručnjak za antiterorizam Dževad Galijašević rekao je da je na spisku koji je Komisija za reviziju dostavila Ministarstvu bezbjednosti problematično najmanje pet imena, te posebno ističe ime bivšeg mudžahedina i predsjednika udruženja "Ensarije" iz Zenice Ajmana Avada.

"Avadu je oduzeto državljanstvo, a on sasvim slobodno živi i radi u Zenici. On je i urednik portala ensarije.com, sa kojeg postoje linkovi ka nizu ekstremističkih islamskih portala", rekao je Galijašević i dodao da su na spisku još problematični Mamar Akriče, Sultan Humus, Munir Hanuf i Abdelilah Karače.

Riječ je o licima, kaže on, koja se prema raspoloživim informacijama nalaze na teritoriji FBiH. "Njima odgovara da nikada ne odu odavde, jer se uglavnom nalaze na pozicijama čelnika različitih organizacija ili kao zastupnici nekih firmi iz inostranstva", naglasio je Galijašević.

On je upozorio da su od lica sa spiska, mnogo opasniji oni čije državljanstvo nije ni bilo predmet provjere, a postoje tačne informacije gdje su i šta rade u BiH, kao što je aktuelni ambasadar BiH u Kuvajtu Jasin Ravažde, porjeklom iz Jordana koji je državljanstvo BiH stekao na krajnje sumnjiv način.

"On je sramota diplomatije BiH i nigdje nema da jedna zemlja na svoju ambasadorsku poziciju imenuje stranog diplomatu, ako je uopšte riječ o diplomati", konstatovao je Galijašević.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE