• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državnici imuni na sukob interesa!?

U pripremi izmjene Zakona o sukobu interesa BiH koje donose mnogo blaže ili nikakve kazne za one koji ga budu kršili.

 Državnici imuni na sukob interesa!? Izvor: MONDO

Interresorna radna grupa Parlamenta BiH izradila je izmjene Zakona o sukobu interesa BiH i uputila ih Savjetu ministara, a njima se ukidaju kazne za državne poslanike koji budu u sukobu interesa, piše "Dnevni avaz".

Prema ovim izmjenama ukida se zabrana kandidovanja na narednim izborima zbog kršenja Zakona o sukobu interesa.

Osim toga, navodi „Avaz“, poslanici i delegati kao izabrani zvaničnici trebali bi da budu u istom položaju kao i imenovani (ministri, zamjenici ministara...) pa im Centralna izborna komisija (CIK) neće moći oduzeti mandat nakon što utvrdi da su u sukobu interesa.

"Sve je to učinjeno radi zaštite ljudskih prava. Oduzimanje pasivnog biračkog prava da neko bude biran nije u duhu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava koja garantuje fer i demokratske izbore“, objašnjenje je člana Interresorne rade grupe Alme Čolo.

Izmjenama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koje su predložene, umjesto dosadašnjeg oduzimanja mandata izabranim zvaničnicima predviđa se samo novčana kazna do 10.000 za najteže prekršaje.

Čolo je navela da je to urađeno jer „nije u redu da se CIK može oduzeti mandat samo izabranim predstavnicima, dok to nije slučaj sa nekim ko je u izvršnoj vlasti“.

"Imamo slučaj ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, za kojeg je odluku da je prekršio Zakon o sukobu interesa potvrdio i Sud BiH, a on i dalje sjedi u ministarskoj fotelji. Ovim izmjenama htjeli smo da svi imamo jednak tretman", istakla je Čolo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE