• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bocan Harčenko: Protektorat u BiH postaje teret

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je da se protektorat u BiH polako pretvara u prepreku pregovaranju i razvoju zemlje.

 Bocan Harčenko: Protektorat u BiH postaje teret Izvor: MONDO

"Kancelarija visokog predstavnika u BiH imala je dobru ulogu i veoma smo je podržavali kao ključno međunarodno civilno prisustvo poslije sukoba u BiH. Ona sada ulazi u nebitne pojedinačne stvari i djeluje kao teret i suprotno strategiji da odluke treba da donose domaći lideri i institucije", rekao je Bocan Harčenko, koji je svojevremeno bio član ruske delegacije na pregovorima u Dejtonu.

Ističući da Rusija ne mijenja svoj stav i da misli da OHR treba zatvoriti, Harčenko je napomenuo da "ruski partneri još nisu spremni za takav korak".

Odgovarajući na pitanje da li je međunarodna zajednica mehanizam protektorata podredila interesu Bošnjaka, Bocan Harčenko je rekao da on ne bi davao tako radikalne zaključke, ali da takvo pitanje "svakako ima osnova i razloga".

"Rusija se zalaže za koncept jačanja centralnih institucija uz jake entitetske institucije. Mi smatramo da je ovo moguće u okviru Dejtonskog sporazuma. Međunarodna zajednica je zakazala kada je u pitanju razvoj povjerenja. Dijalog se teško uspostavlja, a upravo je dijalog ključ za promjene kakve se očekuju u BiH", rekao je Bocan Harčenko za "Večernje novosti".

On je istakao da je premijer Republike Srpske Milorad Dodik ostao konstruktivan i odmah poslao poziv da se domaći lideri dogovore bez stranaca.

"Ne razumijem do kraja, i žao mi je što ova inicijativa nije prihvaćena. Mi ne mislimo da je moguće da `preko noći` ovdašnji lideri odustanu od nadležnosti entiteta. Sam taj dijalog, koji bi poboljšao funkcionalnost BiH, može da ide korak po korak, bez pritiska i ovog pojačanog prisustva međunarodne zajednice i posrednika", rekao je Bocan Harčenko.

Kada je riječ o "butmirskom procesu", ruski ambasador u BiH izjavio je da smatra "da takvo pregovaranje nije dobro".

"Mi smo se dogovorili u okviru Savjeta za provođenja mira o gašenju OHR-a. Ustav ili promjene Ustava nikada nisu bili uslov za zatvaranja OHR", istakao je Bocan Harčenko.

On je napomenuo da je uređenje BiH kao države sa dva entiteta sa snažnim nadležnostima plod kompromisa i da zato misli da entiteti moraju da postoje.

Ruski ambasador je rekao da je Rusija zainteresovana za jačanje ekonomskih veza, posebno sa BiH.

"Moj zadatak je da Rusija potvrdi svoju ulogu u BiH, kao član Savjeta za provođenje mira i garant Dejtonskog sporazuma. U ovom trenutku smo zadovoljniji saradnjom sa Republikom Srpskom nego sa Federacijom BiH", rekao je Bocan Harčenko.

Na konstataciju da se povratak Rusije na veliku scenu, ali i investicije u Srbiju i RS, doživljava kao veliko olakšanje i vjera da će Rusija da zaštiti srpske interese, kako na Kosovu, tako i u BiH, Bocan Harčenko je rekao da "ima ozbiljnih razloga da se računa na Rusiju i da će ona braniti odnos interesa".

"Odlučno se protivimo nametnutim i jednostranim rješenjima. Dobro je samo rješenje u interesu sva tri konstitutivna naroda. Ipak, što se tiče odnosa Srbije i Rusije, i Srpske i Rusije, jasno je da su oni odlični. Nema razloga da se krije da, kada su u pitanju Srbi, u našim odnosima postoji i još jedan, dodatni, emotivni temelj. To poboljšava i ubrzava humanitarnu i kulturnu saradnju", rekao je Bocan Harčenko.

On je ocijenio da Srbija ima veoma uravnotežen stav prema BiH i da je poštovanje Dejtonskog sporazuma i suvereniteta BiH dobar stav.

Ruski ambasador u BiH zaključio je da Dejtonski sporazum putem specijalnih i paralelnih veza daje mnogo pravno regulisanih mogućnosti za razvoj odnosa Srpske i Srbije.

Sergej Lavrov u posjeti BiH 5. novembra

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posjetiće BiH 5. novembra, ali još nije objavljen zvanični program posjete.

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da će posjeta Sergeja Lavrova Sarajevu biti prilika da se odnosi dvije zemlje učvrste.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE