• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rat" Incka i Gregorijana?

Šef OHR-a i njegov prvi zamjenik u žestokom sukobu zbog pojavljivanja šematskog prikaza organizovanog kriminala u FBiH

 "Rat" Incka i Gregorijana? Izvor: MONDO

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko i njegov prvi zamjenik Rafi Gregorijan u žestokom su sukobu, a njihova svađa je podjelila na dva suprostavljena tabora i OHR, piše "Pres RS" pozivajući se na dobro obavještene diplomatke izvore.

Prva dva čovjeka OHR-a sukobili su se oko načina na koji je objavljen šematski prikaz organizovanog kriminala u Federaciji BiH, u koji su upetljani najviši bošnjački zvaničnici i vjerske vođe.

Novi sukob unutar OHR-a mogao bi ozbiljno da uzdrma ovu međunarodnu instituciju i to baš u vrijeme kada se ozbiljno priča o njenom zatvaranju.

Izvor ovog lista navodi da Incku ne bi trebalo potpuno vjerovati kada javno kaže da nije upoznat sa spornom šemom koju je izradio OHR-ov analitički tim, ali i da nema nikakve dileme da je najveći dio cijele afere napravljen bez njegovog znanja.

Te analize su Gregorijanu služile da ucjenjuje neke ljude kako bi ih prisilio da sprovede određene političke aranžmane, i to traje godinama, a Incko, koji je u BiH mnogo kraće od Gregorijana, ne zna baš najbolje šta se sve radi u OHR-u.

Federalni mediji su prije nekoliko dana objavili šematski prikaz „Političko-kriminalne mreže koja seže do oblasti biznisa i religije".

Šemu je izradilo odjeljenje OHR-a za antikorupciono djelovanje i političku analitiku, a u njoj se spominju najistaknutiji bošnjački političari, biznismeni i verski poglavari. Među akterima su i lideri tri najjače bošnjačke partije Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija, zatim kontroverzni biznismeni poput Senada Šahinpašića Šaje, kao i poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Objavljivanje ovog prikaza uz opširan prateći tekst izazvalo je pravu pometnju u cijeloj FBiH, gdje se već tri dana traže krivci, najavljuju tužbe i prozivaju službenici OHR-a.

Šema u kojoj je tim OHR-a uže bošnjačko političko vođstvo, vjerske vođe i vodeće privrednike označio kao dio političko-kriminalne mreže u Federaciji BiH, postoji i za vodeće hrvatske političke zvaničnike, piše "Večernji list" u izdanju za BiH.

"Upravo zbog ovih metoda, a naročito zbog pokušaja kriminalizovanja bošnjačkih zvaničnika, došlo je do velikog raskola između visokog predstavnika Valentina Incka i njegovog zamjenika Rafija Gregorijana", tvrdi hrvatski dnevnik navodeći da su se do sada sve istrage instruisane iz OHR-a vodile protiv vodećih srpskih i hrvatskih političara i privrednika.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE