• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić u utorak u haškoj sudnici

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić neće se u ponedjeljak pojaviti u sudnici Haškog tribunala, ali će doći na Statusnu konferenciju u utorak.

 Karadžić u utorak u haškoj sudnici Izvor: MONDO

Suđenje se nastavlja iznošenjem uvodne riječi tužilaštva, dok će se u utorak raspravljati o proceduralnim pitanjima i mogućnostima nastavka tog procesa.

Karadžić je prošle nedelje najavio da se neće pojaviti pred sudijama Tribunala, jer smatra da mu je uskraćeno pravo na adekvatno vrijeme za pripremu odbrane.

Suđenje bivšem predsjedniku RS počelo je prošle sedmice pred Haškim tribunalom iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva, bez prisustva Karadžića, koji ne želi da prisustvuje početku suđenja, jer nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane. Sudsko vijeće je njegovo odsustvo protumačilo kao "odricanje od prava da se prisustvuje suđenju".

Haški sud odbio je prošle nedjelje Karadžićev zahtjev za četvoromjesečno odlaganje početka suđenja.

Vijeće je naložilo da, ukoliko se Karadžić ni u ponedjeljak ne pojavi u sudnici, u utorak, 3. novembra bude održana rasprava na kojoj bi strane u postupku izložile svoja viđenja kako da bude nastavljeno suđenje, ukoliko optuženi ne bude prisutan.

Među opcijama je i nametanje advokata Karadžiću i imenovanje "prijatelja suda" za ovaj predmet. Kako je Tanjugu rekao član njegovog pravnog tima advokat Goran Petronijević, eventualno nametanja branioca Karadžiću bilo bi jako loše za Tribunal, jer bi postupak došao u veliku krizu. Petrponijević je dodao da uopšte ne bi želio da se tako nešto pojavi kao mogućnost.

Bivši predsjednik RS brani se sam pred Tribunalom, koji ga tereti za za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE