• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Margetić: Tragovi OHR-a vode do Zagreba

OHR-ova istraga mogla bi da otkrije povezanost Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu i nekih zagrebačkih političara, piše Fokus.

 Margetić: Tragovi OHR-a vode do Zagreba Izvor: MONDO

Ovi političari su bili povezani sa švercom oružja, međunarodnim terorizmom, omogućavanjem dolaska terorista na Balkan i pružanjem finansijske logistike, rekao je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić.

Margetić je naglasio da je Hrvatska kontraobavještajna služba devedesetih godina prošlog vijeka organizovala strogo povjerljivu akciju "Mreža", čija je jedina svrha bila krijumčarenje oružja i terorista preko Hrvatske u BiH.

''Odgovorne osobe bili su Ivan Čermak, Josip Perković, Vladimir Zagorec, Mate Laušić, Gojko Šušak i drugi. Trag `hobotnice` koju istražuje OHR bez sumnje će se protegnuti do hrvatskih političara iz BiH i političkog Zagreba'', rekao je Margetić.

Margetić je istakao da tragovi međunarodnog terorizma neminovno vode do funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne i političkog Zagreba, od kojih su mnogi još politički aktivni, piše "Fokus".

"Istraga koju vode obavještajne službe OHR-a, naslonjene prvenstveno na EUFOR, kao i austrijsku kontraobavještajnu službu, koje su uradile najveći dio posla na otkrivanju `hobotnice` bošnjačkog političko-vjerskog vrha, doseže i do hrvatskih predstavnika u BiH i Zagrebu. To se najvećim dijelom odnosi na njihovu povezanost sa švercom oružja, međunarodnim terorizmom, omogućavanjem dolaska terorista na Balkan i pružanjem finansijske logistike'', kaže Margetić.

Analitički tim OHR-a označio je ranije dio bošnjačkog političkog rukovodstva, vjerske vođe i vodeće biznismene u Sarajevu kao dio političko-kriminalne mreže u Federaciji BiH i o tome obavijestio evropske diplomate.

U analizi OHR-a, koju su objavili federalni mediji, kao vođa mreže označen je reis Mustafa Cerić, a pripadaju joj Hasan Čengić, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, Alija Delimustafić, Bakir Alispahić i Senad Šahinpašić Šaja. U drugom krugu su Edhem Bičakčić, Sulejman Tihić i direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović.

Federalni mediji naveli su da će nakon objavljivanja bošnjačke kriminalna mreže na svjetlo isplivati i hrvatska, skovana u istom OHR-ovom timu.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE