• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš planira da se bavi politikom

Branimir Glavaš potvrdio je da planira da se bavi politikom nakon što je Sud BiH odbio molbu pravosudnih tijela Hrvatske za njegovo izručenje.

 Glavaš planira da se bavi politikom Izvor: MONDO

"Osjećam se kao slobodan i ravnopravan državljanin moje države BiH koja daje široke mogućnosti za moj budući rad i javno i političko djelovanje u ovim okolnostima. Može se očekivati da ću sada punim plućima krenuti u javno i političko djelovanje", rekao je Glavaš za "Dnevni list".

Branimir Glavaš je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. i 1992. godine nad Srbima.

Glavaš je prebjegao u BiH, a s obzirom da između BiH i Hrvatske ne postoji ugovor o međusobnom izručivanju on nije predat Hrvatskoj, uprkos molbama hrvatskih pravosudnih organa.

I prije odluke drugostepenog suda cijeli spis bio je na razmatranju u Tužilaštvu BiH, koje je takođe potvrdilo prvostepeno rješenje, uz obrazloženje da za Glavaševo izručenje nisu ispunjeni zakonski uslovi, jer je državljanin BiH.

Sudsko vijeće je na kraju donijelo odluku, kojom se definitivno odbija Gavaševo izručenje Hrvatskoj, pa će on i dalje moći uživati na slobodi u BiH, ali i baviti se politikom.

"Dnevni list" podsjeća da je Branimir Glavaš svoj politički angažman među Hrvatima u BiH nagovijestio još prije mjesec dana, kada je nakon sjednice HDSSB-a u Tomislavgradu izrazio nezadovoljstvo položajem hrvatskog naroda u BiH, ali i, kako je rekao, maćehinskim odnosom Hrvatske kao matične države prema njima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE