• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: "Butmir" - osnova za dogovor

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da sa američkim i evropskim zvaničnicima nije bilo govora o konkretnim rješenjima u vezi sa "Butmirom".

 Tihić: "Butmir" - osnova za dogovor Izvor: MONDO

Tihić je rekao da je u utorak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuartom Džonsom i direktorom Sekretarijata Savjeta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju Zoltanom Martinušom razgovarao o budućim političkom aktivnostima i procedurama koje će voditi do rješenja, te o tome "kako uvjeriti druge da se postigne dogovor političkih lidera u BiH".

Lider SDA potvrdio je da je predočio mišljenje šta je potrebno učiniti da se unaprijedi butmirski proces i dobije što šira podrška svih političkih lidera.

"Ponuđeni paket iz Butmira dobra je osnova za dogovor, ostajem pri tom stavu. SDA je to prihvatila kao minimalan sadržaj ove faze ustavne reforme. Ovim paketom niko ništa ne gubi, ni Republika Srpska, ni Bošnjaci, ni Hrvati.Ne narušava se dejtonska struktura BiH, a dobijamo efikasniju i funkcionalniju strukturu", smatra Tihić.

Tihić je istakao da je danas jasno rečeno da ne postoji mogućnost da ustavne reforme budu stavljene po strani dok se ne riješe pitanja ekonomske stabilnosti.

"Ako postoji politička volja i ako se potrudimo, možemo postići dogovor do sljedećeg zasjedanja Savjeta za provođenje mira /PIK/, 18. novembra", rekao je Tihić i dodao da se "Butmir tri može očekivati kada se bude blizu jedne opšte saglasnosti potrebne parlamentarne većine".

Ističući da domaći politički lideri trebaju pojedinačno i na razne načine da komuniciraju o butmirskom paketu, Tihić je rekao da vodi stalne razgovore sa političkim liderima u BiH i da će tako nastaviti.

"Postoji dosta toga oko čega se slažemo, kao što su amandmani koji tretiraju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. U značajnoj mjeri postoji i saglasnost i u drugim pitanjima, ali uvijek je problem u detalju", rekao je Tihić.

On je dodao da je danas ukazao i da pitanje dvojnog državljanstva treba da bude dio paketa mjera, jer oko toga u BiH postoji konsenzus.

Komentarišući najavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da neće prisustvovati razgovorima koji organiziraju stranci, Tihić je rekao da je on shvatio da će Dodik učestvovati na bilateralnim razgovorima, ali ne na plenarnim.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE