• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta donose novi kolektivni ugovori?

Autor mondo.ba

Još 50 dana ostalo je socijalnim partnerima da usaglase nove kolektivne ugovore. Za pregovore se spremaju i u sindikatu Željeznica, ali nemaju velika očekivanja, jer tvrde da uprava više ništa ne mora da ih pita.

Direktor Dragan Savanović prije par godina umanjio im je topli obrok sa 185 na 112 maraka, pa su tužili preduzeće i dobili na Sudu. Sada tvrde može da umanji koliko hoće, jer po novom zakonu nije obavezan potpisati kolektivni ugovor.

“Mi smo odmah ukazivali na tu činjenicu. Ne može poslodavcu se dati mogućnost da on napravi pravilnik o radu ukoliko se ne dogovori sa sindikatom. Tu može da postoji zloupotreba, ne mora značiti da hoće ali može”, rekao je Simo Cvetković iz Sindikata mašinovođa u Željeznicama RS, prenosi ATV.

“To će biti stvar dogovora i pregovora zavisi od stvarnih mogušćnosti na Željeznici koliko se može. Ne bih da prejudiciram. Ali vi ćete ići u pravcu da se to umanji? Pa u svakom slučaju moraćemo usklađivati troškove sa prihodima”, rekao je generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović.

Dok radnici u javnim sektoru mogu štošta da izgube, njihove kolege u privatnom, sa poslodavcima će pričati uglavnom o platama. Sve druge privilegije odavno su izgubili.

“Sav svijet pregovara o nekoj bruto satnici i to je suština svega, a mi smo došli ovde da pričamo o zimnici, o drvima, o regresu, o danima za slavu. To je uglavnom ostalo u državnim preduzećima, tako da mislim da će taj dio nestati, a poslodavci i sindikat u suštini treba da pričaju o plati i o godišnjim odmorima”, rekao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

O platama i godišnjim odmorima sa svojim poslodavcem pregovaraće i radnici Prijedorskog Mitala. Vjeruju da će kolektivnim ugovorom uspjeti da dobiju sve ono što im je umanjeno novim zakonom o radu.

“Imaju neke odredbe koje su smanjene kao ovaj minuli rad, sada je 0,3 odsto. Međutim, on se može povećati, ali to sad zavisi od tih pregovora. Nisu određeni minimumi za sva ova uvećanja na platu kao što je noćni rad, rad za državne praznike, za plaćena odsustva. To će se morati postići razgovorom i dogovorom”, rekao je Milenko Stojnić iz Sindikata radnika Arselor Mitala.

Još nema naznaka kada će o opštem kolektivnom ugovoru razgovarati socijalni partneri. Vlada je u petak bez prisustva javnosti počela pregovore sa budžetskim korisnicima, odnosno sindikatima obrazovanja, policije, uprave i pravosuđa.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE