• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest novih slučajeva gripa H1N1

Analizama u Institutu za mikrobiologiju u Sarajevu potvrđena je zaraženost virusom H1N1 još šest osoba.

 Šest novih slučajeva gripa H1N1  Izvor: MONDO

Broj oboljelih od nove  gripe u BiH time je povećan na 53.

"U Institutu za mikrobiologiju u posljednja 24 sata analizirano je 12 uzoraka. Njih šest bilo je pozitivno, odnosno šest osoba zaraženo je svinjskim gripom. Tri osobe su iz Tuzle, dvije iz Mostara i jedna iz Sarajeva", rekla je Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prenose Nezavisne.

U FBiH je oboljelih 42, a u RS 11 osoba. U Tuzli su zaraženi, kako  je potvrdila Nermina Mehinović, direktor Zavoda za javno zdravstvo TK, učenici Srednje muzičke škole.

"Učenici su bili na ekskurziji u Austriji i Slovačkoj", navela je Mehinovićeva. Na ekskurziju je putovao 21 učenik i nekoliko profesora koji će biti podvrgnuti kontroli epidemioloških službi. Učenici kod kojih je potvrđena nova gripa na zahtjev epidemiologa bit će izolovani i neće pohađati nastavu, kako bi bilo izbjegnuto širenje virusa.

Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazala je kako se trend porasta oboljelih može očekivati i u narednom periodu.

"Do sada nije bilo vitalno ugroženih osoba, što ne mora značiti da ih neće biti. Preporuka je ljekarima da ne hospitaliziraju svakog pacijenta, nego da u bolnice budu primljeni srednje teški i teški slučajevi zaraženi virusom H1N1", rekla je Ravlija.

Ona je potvrdila da su među zaraženim uglavnom mlađe osobe, kod kojih je teži tok gripa jer mladi organizam burnije reaguje.

"Pretpostavka je da osobe starije od 65 godina imaju raniju memoriju virusa H1N1. U rizične populacije spadaju kroničari, trudnice, mala djeca sa slabijim imunitetom", kazala je Ravlija i podsjetila da je higijena iznimno bitna za suzbijanje širenja ovog virusa.

Zbog povećanja broja oboljelih od svinjskog gripa i moguće epidemije Ministarstvo zdravlja FBiH obezbijedilo je novac i naručilo 30.000 vakcina protiv svinjskog gripa, koje će građanima biti dostupne tek od Nove godine.

Preporuka ljekara građanima je da se vakcinišu protiv sezonske gripe jer je ova vakcina dobra prevencija za svinjski grip. Pojedini kantoni još nisu snabdjeveni vakcinama za sezonski grip ili ih imaju u iznimno malim količinama.

Bez vakcina za sezonski grip su Tuzlanski, Srednjo-bosanski, Bosansko-podrinjski i Posavski kanton. U zavodima ovih kantona kažu kako je u toku nabavka vakcina za sezonski grip, te da će građanima na raspolaganju biti za petnaestak dana.

Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, kaže kako je Vlada SBK odobrila 30.000 KM za nabavku vakcina.

"Preporuka je da ovim vakcinama bude zaštićeno 30 odsto stanovništva kada im prijeti pandemija. Ovaj novac neće biti dovoljan za realizaciju ove preporuke", rekao je Karakaš.

Ibrahim Jahić, direktor Zavoda za javno zdravstvo BPK, kaže kako će stanovnicima vakcine biti na raspolaganju pred kraj sedmice. Kaže kako je Zavod dobio donaciju od 300 doza vakcina i to od Kantona Sarajevo.

Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je kako je u ovom kantonu nabavljeno 3.205 vakcina protiv sezonskog gripa, što je duplo manje u odnosu na prethodnu godinu.

"Zbog malog broja vakcinu će dobiti svaki 70. građanin. Ova vakcina je dobra prevencija za svinjski grip. U HNK samo u prošlom mjesecu imali smo osam oboljelih od svinjskog gripa, a u septembru dvoje", rekao je Čolaković.

U RS je prije nekoliko dana potvrđen još jedan slučaj oboljelog od novog gripa,  a virus se širi i regionom. U Srbiji je umrla i druga pacijentkinja,  za koju se pretpostavlja da je oboljela od virusa H1N1.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE