• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li butmirski paket budućnost?

Lideri SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 i SDP BiH su u Sarajevu u vezi sa butmirskim paketom razgovarali s predstavnicima SAD i EU.

 Ima li butmirski paket budućnost? Izvor: MONDO

Ovi razgovori su nastavak započetih pregovora u vojnoj bazi Butmir. Lideri pomenutih partija su članovima evropskog i američkog tima za pregovore Zoltanu Martinusu i Stjuartu Džonsu ponovili ranije izrečene stavove.

Lider SDA SulejmanTihić je izjavio da je tokom razgovora s Martinusom i Džonsom istakao da je za SDA tzv. butmirski paket prihvatljiv kao minimalan sadržaj.

"To znači napredak. To znači bolje od postojećih rješenja. Ovim paketom niko ništa ne gubi, ni Republika Srpska, ni Bošnjaci, ni Hrvati. Ovim se ne narušava dejtonska struktura BiH, ali dobijamo efikasniju i funkcionalniju strukturu", kazao je Tihić.

Prvi čovjek HDZ BiH Dragan Čović ponovio je da ova stranka želi da Hrvati u BiH imaju jednaku poziciju sa druga dva konstitutivna naroda u BiH.

"Ako je problem da to piše u Ustavu, onda ne znam šta nije problem u ovoj zemlji. Mi smo i kroz prudski proces kazali da je rješenje u četiri ekonomske regije i to je nešto što možemo zastupati u ovim razgovorima", naglasio je Čović.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, rekao je da je radni materijal koji je ponuđen na nastavku razgovora o butmirskom paketu uvažio dio stavova hrvatskih stranaka.

"To nije zvaničan prijedlog nego više materijal za analizu i dalje razgovore. Naša pozicija ostaje ista, a to je BiH kao funkcionalna država jednakopravna za sva tri naroda", kazao je Ljubić.

"SDP može podržati, u okviru butmirskog procesa, predložene ustavne promjene uz uslov da se preciznije definiraju nadležnosti Ustavnog suda BiH i ovlasti države za vođenje procesa evropskih integracija", rekao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH.

"Nećemo podržati ništa što će biti polovična rješenja, nešto što je pola 'Butmira' ili nešto što će vladajućim stranakama dati priliku da se na proljeće svađaju šta su se dogovorile", kazao je Lagumdžija.

Kako je dodao, najbolje bi bilo da vladajuća petorka napravi dogovor o reformama.

Pregovarački tim EU i SAD sinoć se trebao susresti s predsjednikom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem. U narednim danima planirani su sastanci s čelnicima SNSD-a i PDP-a. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE