• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mapa bez srpskih kazamata

Nijedno od 126 sarajevskih mučilišta nije obrađeno i uvršteno u "Bosanskom atlasu ratnih zločina", piše "Fokus".

 Mapa bez srpskih kazamata Izvor: MONDO


Kasarna "Viktor Bubanj", podrum hotela "Zagreb", Krupa kod Tarčina, samo su neki od logora za Srbe koji nisu pomenuti u "Bosanskom atlasu ratnih zločina", predstavljenom u Sarajevu, piše "Fokus" u izdanju od srijede.

Atlas je pripremio Istraživačko-dokumentacioni centar u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Vlade Norveške.

Administrator u ovom centru Alma Zahirović rekla je "Fokusu" da je atlas projekat koji nije završen, te da je javnosti izloženo samo ono što je do sada obrađeno.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da oni koji su bili zaduženi za obrađivanje podataka o stradanju svih naroda na području BiH tokom proteklog rata nisu imali saznanja o dešavanjima u kasarni "Viktor Bubanj", Zahirovićeva je rekla da će i to sigurno doći na red.

"Atlas je sada ponuđen na uvid javnosti, a svi oni koji imaju podatke o stratištima i zločinima mogu nam dostaviti svoja saznanja kako bi upotpunili sliku o dešavanjima u BiH", rekla je Zahirovićeva.

Srpski predstavnici ogorčeni su zbog činjenice da nijedno od 126 mučilišta u, navodno, multietničkom Sarajevu nije obrađeno i uvršteno u ovaj atlas, piše list.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je "Fokusu" da to nikoga ne treba da čudi, "jer će Bošnjaci, koji vode Istraživačko-dokumentacioni centar u Sarajevu uraditi sve da bi zataškali sva zlodjela počinjena nad srpskim narodom".

"Ako bi u atlas unijeli podatke o logorima za Srbe koji su postojali u Sarajevu, jasno je da bi time iz korijena izmijenili već opšteprihvaćenu sliku o karakteru proteklog sukoba u BiH. Atlas je samo još jedna u nizu malverzacija bošnjačke strane", naveo je Dukić, ukazujući na jedinu svijetlu tačku u tom projektu, a to je broj žrtava.

Prema njegovim riječima, sarajevski Centar došao je do podatka o 99.000 stradalih na sve tri strane, što se drastično razlikuje od već opšteprihvaćene bošnjačke teze o 200.000 ubijenih Bošnjaka.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić smatra da podaci objavljeni u atlasu ne mogu biti relevantni, jer Centar i njegov direktor Mirsad Tokača, nisu ostvarili saradnju ni sa jednim nadležnim organom u RS, kao ni sa nevladinim sektorom u Srpskoj.

"Ne osporavam tačnost navedenih podataka, ali smatram da nisu kompletni i relevantni, jer istraživači ovog centra nisu imali podatke iz RS. U tom centru rade isključivo Bošnjaci, tamo nema nijednog jedinog Srbina, tako da i s te strane postoje opravdane sumnje u iskrenost Tokačinih namjera", naveo je Jovičić.

Da je tako, tvrdi on, najbolje govori podatak o izostavljanju kasarne "Viktor Bubanj" sa liste logora u kojima su tokom proteklog rata stradali Srbi.

Jovičić navodi da je Tokača cijeli rat proveo u Sarajevu, da je svojevremeno radio i u policiji, tako da nema nikakve šanse da on nije znao šta se dešava u kasarni.

"Samo taj podatak dovoljan je da baci sjenu sumnje na cijeli projekat", navodi Jovičić.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE