• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD i EU "krojači" šema?

Tvorci šeme organizovanog kriminala u kojoj su prikazane bošnjačke političke i vjerske vođe su NATO savez i EU, a ne OHR, tvrdi Domagoj Margetić.

 SAD i EU "krojači" šema? Izvor: MONDO

Margetić, koji je član Ekspertskog tima za jugoistočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, izjavio je Srni da u ovom slučaju nije riječ o istrazi OHR, jer bi se u tom slučaju malo šta pomaklo s mjesta, već da su to radile obavještajne službe NATO-a pri snagama EUFOR-a na teritoriji BiH.

"Inicijativa za ovakve istrage došla je iz NATO saveza, jer je ta mreža organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma na Balkanu počela da ugrožava unutrašnju bezbjednost NATO-a", pojašnjava Margetić.

On kaže da OHR ipak mora da objasni kako su iz te institucije procurili podaci o jednoj tako važnoj istrazi i kako baš "Dnevnom avazu" i njegovom vlasniku Fahrudinu Radončiću.

Margetić smatra da je očiti cilj objavljivanja podataka u sarajevskoj štampi o povezanosti bošnjačkog političkog i vjerskog vrha sa organizovanim kriminalom i međunarodnim terorizmom da se iskompromituje istraga i da se stvori slika o nekom političkom progonu Bošnjaka u BiH i bošnjačke elite.

"Oni u Sarajevu koji misle da će spriječiti istragu dizanjem buke o navodnoj ulozi OHR-a u ovoj istrazi grdno se varaju, jer nju nije poveo niti o njoj odlučuje OHR nego NATO i EU. Oni će insistirati na dosljednom provođenju te istrage i na sankcionisanju onih čija se krivična odgovornosti utvrdi", poručio je Margetić.

Prema njegovim riječima, očito je da je OHR prije nekoliko mjeseci počeo provjeru podataka koje je dobio od NATO obavještajaca i da je došao do određenih zaključaka, jer je, prema ocjeni Margetića, cjelokupna sarajevska politička i vjerska elita jedan kriminalni sistem.

On kaže da mu nije jasno zašto se sada čude, jer oni najbolje znaju s kim su poslovali.

Govoreći o tome da li postoje slične šeme pravljene za srpske i hrvatske javne ličnosti, Margetić navodi da postoje podaci o povezanosti hrvatske političke elite i visokih zvaničnika Hrvatske sa organizovanim kriminalom i međunarodnim terorizmom.

"Sasvim je sigurno da se takva šema radi i da je NATO o tome obaviješten i da određene strane službe provode istrage o švercu oružja kroz Hrvatsku i BiH, kao i o finansiranju terorizma preko Hrvatske", dodao je Margetić.

On je precizirao da je u mešihatu Islamske zajednice u Zagrebu bio smješten tajni finansijski komitet koji je primao novac od međunarodnih terorističkih organizacija.

Margetić je precizirao da je sredstva, koja je primao od terorističkih organizacija, komitet polagao u Ministarstvo finansija Hrvatske, odakle je uplaćivan na tajni račun Privredne banke u Zagrebu za namjene bošnjačke elite.

Svim ovim podacima, kaže Margetić, raspolaže i Ekspertski tim i sve sprege bošnjačke i hrvatske elite o povezanosti sa organizovanim kriminalom i terorizmom mogu se dokazati.

Kada je riječ o šemi pravljenoj za Srbe, Margetić kaže da ne zna da li je i takva vrsta istrage vođena, ali je upozorio da sarajevska politička elita sada može izmišljati svoje kontra šeme.

On podsjeća da Ekspertski tim za jugoistočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala posljednjih godinu dana traži gašenje Stranke demokratske akcije na osnovu dokaza Interopla koji optužuju vrh te stranke za direktnu vezu sa Bin Ladenom.

Sarajevska štampa objavila je prošle sedmice da je analitički tim OHR-a označio dio bošnjačkog političkog rukovodstva, vjerske vođe i vodeće biznismene u Sarajevu kao dio političko-kriminalne mreže u Federaciji BiH i da je o tome obavijestio evropske diplomate.

U toj analizi je kao vođa mreže označen reis Mustafa Cerić, a pripadaju joj Hasan Čengić, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, Alija Delimustafić, Bakir Alispahić i Senad Šahinpašić Šaja. U drugom krugu su Edhem Bičakčić, Sulejman Tihić i direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović.

Federalni mediji naveli su da će nakon objavljivanja bošnjačke kriminalna mreže na svjetlo isplivati i hrvatska, skovana u istom OHR-ovom timu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE