• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko ostaje pod supervizijom

Zatvaranje supervizije u Brčkom očigledno se neće desiti jer je Rafi Gregorijan obustavio sve pripreme za ovu svečanost u Distriktu.

 Brčko ostaje pod supervizijom Izvor: MONDO

Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan obavijestio je predsjednika Arbitražnog tribunala da nisu ispoštovane sve obaveze iz konačne arbitražne odluke, a kao glavnog krivca etiketirao je Republiku Srpsku /RS/, te je obustavio sve pripreme za svečanost zatvaranja supervizije u distriktu.

"Osim što svojevoljno nije ispunila obaveze u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom i što je odbila da prihvati odluku visokog predstavnika, RS je usvojila i plan kojim bi uspostavila nadležnost nad sistemom prenosa električne energije kroz distrikt, što je oblik ozbiljnog nepoštovanja Konačne arbitražne odluke", rekao je Gregorijan "Euroblicu".

On je istakao da se proces zatvaranja supervizije može nastaviti samo "ako i kada RS prihvati svoje obaveze u skladu sa Konačnom odlukom".

Gregorijan je naveo da su Skupština distrikta, država i Federacija BiH postupile u skladu sa odlukama visokog predstavnika, a da su Narodna skupština i Vlada RS odbacile nametnuta rješenja i odbile da ih objave u "Službenom glasniku".

On je podsjetio da je u junu obavijestio Upravni odbor PIK-a da nakon usvajanja ustavnog amandmana o Brčkom i drugih reformi, institucije distrikta funkcionišu efikasno, i "po svemu sudeći trajno", što je jedan od uslova iz Konačne arbitražne odluke, kao i da je u to vrijeme njegova preporuka bila da se odluka o okončanju supervizije mogla donijeti u novembru.

"Da je sveukupna situacija ostala onakva kakva je bila u junu i da su entiteti ispunili svoje obaveze na vrijeme, stekli bi se uslovi na osnovu kojih bi mogao da obavjestim Arbitražni tribunal da su entiteti u potpunosti ispunili obaveze", naglasio je Gregorijan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE