• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesić protiv stvaranja trećeg entiteta u BiH

Stvaranje trećeg entiteta u BiH otvorilo bi spiralu novih odnosa i bio bi put u raspad zemlje, izjavio predsjednik Hrvatske Mesić.

 Mesić protiv stvaranja trećeg entiteta u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u srijedu u Zagrebu da eventualno stvaranje trećeg entiteta u BiH ne smatra rješenjem za tu državu jer bi to otvorilo spiralu novih odnosa i bio bi put u raspad BiH.

Mesić je na skupu "Hrvati u BiH, problemi ustavnog položaja, kulturni razvoj i nacionalni identitet" rekao da rješenje odnosa u BiH vidi u tome da novi ustav poštuje konstitutivnost sva tri naroda na teritoriji cijele države BiH.

"U ovom trenutku, kada se pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice vode pregovori između političkih predstavnika tri naroda o novim ustavnim rješenjima, a to se događa u sjenci početka procesa Radovanu Karadžiću, konstitutivnost sva tri naroda kao izvor njihove ravnopravnosti, valja uzeti s najvećom ozbiljnošću kao nosivi stub njenog održavanja", rekao je Mesić.

On je istakao da bi stvaranje trećeg entiteta predstavljalo "takav politički debalans koji bi značio put u raspad BiH", što bi, kako je kazao, bio poraz BiH i međunarodne zajednice.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE