• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grip H1N1 se širi i u BiH!

Brzi testovi na virus tipa A (H1N1) pokazali su da je troje učenika Ekonomske škole u Brčkom zaraženo novom gripom.

 Grip H1N1 se širi i u BiH! Izvor: MONDO

Šef Odjeljenja za zdravstvo u brčanskoj Vladi Admir Čandić rekao bi da je u pitanju dvoje učenika četvrtog razreda koji su se nedavno vratili sa ekskurzije iz Mađarske i jednom mlađem učeniku iste škole, za kojeg nije utvrđeno da je bio u kontaktu sa maturantima.

"Pacijenti su prebačeni na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a konačnu potvrdu da li se radi o virusu A (H1N1) daće referentna ustanova", rekao je Čandić za lokalnu "Hit" televiziju.

On je najavio da će tokom noći biti izvršena kompletna dezinfekcija prsotorija Ekonomske škole, a u toku je zasjedanje Kriznog štaba.

Federalni ministar zdravstva Safet Omerović izjavio je da je u Federaciji BiH potvrđeno 46 oboljelih od novog gripa A (H1N1), a u Republici Srpskoj (RS) 11 i dodao da nema mjesta za bilo kakvu paniku.

"U FBiH nije bilo težih kliničkih slučajeva, a trenutno stanje je pod kontrolom", rekao je novinarima Omerović. On je podsjetio da je Vlada FBiH ranije uvažila zahtjev federalnog Ministarstva zdravstva koji se odnosi na nabavku 30 000 doza vakcina protiv novog gripa i istakao da će biti pronađena sredstva za nabavku još 150 000 doza.Prema njegovim riječima, građanima se ne preporučuju bilo kakva ograničenja, ali je potrebno voditi dodatnu brigu o zdravlju.

"Potrebno je održavati ličnu higijenu, izbjegavati velike skupove, boraviti u prozračenim prostorijama, oblačiti se u skladu sa vremenskim prilikama, te unositi što više vitamina u organizam", dodao je Omerović.

Virus novog gripa širi se cijelom Evropom, a u Srbiji je podlegla i treća žrtva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE