• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo NE butmirskom paketu!

U Sarajevu se u srijedu sastali predstavnici političkih partija u BiH i međunarodne zajednice. Predstavnik SNSD-a napustio sastanak.

 Novo NE butmirskom paketu! Izvor: MONDO

Sastanku su u ime međunarodne zajednice prisustvovali zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuart Džons i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Švedske Lars Valund koji je u BiH u svojstvu izaslanika ministra Karla Bilta.

Oni su s političkim predstavnicima BiH razgovarali o tekstu "butmirskog dokumenta" kojim su oktobra predstavnici SAD i EU predložili reforme u BiH, i reformu Ustava BiH. Butmirski dokument su većinom odbili predstavnici političkih partija u BiH. Valund je ocijenio da je sastanak bio dobar i da se postiže određeni napredak.

On je dodao da s političkim predstavnicima BiH, EU i SAD žele da razgovaraju o tekstu "butmirskog dokumenta", ali da domaći političari moraju da okončaju proces reformi.

Valund je dodao da su svi saglasni da Ustav BiH mora biti u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Predstavnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Saša Košarac napustio je sastanak i objasnio da su za "SNSD apsolutno neprihvatljivi razgovori na temelju butmirskog dokumenta koji ne može biti polazna osnova za promjene Ustava BiH".


Savjetnik za ustavna i pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Damir Arnaut ocijenio je da su predložene reforme Ustava BiH neznatne, kozmetičke, i da je riječ o dodavanju nadležnosti državi BiH koje ona već ima.

Na sastanku je dogovoreno da naredni sastanak bude održan za sedam dana, a da sve političke partije do petka, 6. novembra, dostave svoje prijedloge reformi u BiH u pisanoj formi. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE