• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi pokušaj prenosa nadležnosti

SNSD se usprotivio predloženom zakonu o učeničkom i studentskom standardu.

 Novi pokušaj prenosa nadležnosti Izvor: MONDO

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine oštro se usprotivio donošenju zakona o učeničkom i studentskom standardu na nivou BiH, ističući da je riječ o grubom pokušaju prenosa nadležnosti, budući da je obrazovanje u nadležnosti entiteta.

Vesna Šain iz SNSD-a podsjetila je da je ova oblast u Republici Srpskoj (RS) zakonski regulisana, za razliku od Federacije BiH (FBiH).

Govoreći o samom zakonu, čiji je predlagač Denis Bećirović iz SDP-a BiH, Šainova je naglasila da je riječ o nedorečenom i nejasnom zakonu koji je teško primijeniti.

Ona je upozorila da se predloženim zakonom, koji je Predstavnički dom razmatrao u prvom čitanju, Ministarstvu civilnih poslova BiH, pored svih postojećih, dodaje još 30 nadležnosti.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić u svojoj je replici rekao da nema ''nježnog prenosa nadležnosti'', dok je poslanik SNSD-a Željko Kuzmanović naglasio da loše ustavno rješenje u FBiH ne može biti alibi za prenos nadležnosti.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić predložio je Bećiroviću, koji je pokušao poslanike da ubijedi u kvalitet i opravdanost svog prijedloga, da ovaj zakon ostavi za treći entitet u BiH, na šta je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Niko Lozančić, uz opšti smijeh, odgovorio da su za treći entitet ''urađeni zakoni, i to puno bolji nego u Federaciji i RS''.

Prijedlogom zakona o učeničkom i studentskom standardu u cijeloj BiH trebalo bi da budu stvoreni jednaki uslovi i šanse za sve učenike i studente, jer su, smatra Bećirović, postojećim rješenjima narušeni principi konstitutivnosti i ravnopravnosti. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE